Den moderate islamisten
Abdirizak Waberi, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna.

Tidigare M-toppen är islamistledare i Somalia – och rektor i Göteborg

Publicerad 14 augusti 2020 kl 17.10

Inrikes. Abdirizak Waberi, rektor för Römosseskolan i Göteborg och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, är partiledare för ett islamistiskt parti i sitt hemland Somalia. Det avslöjar GT idag.

Gilla artikeln på Facebook

Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg har hamnat i nytt blåsväder. Detta sedan skolans rektor, Abdirizak Waberi, samtidigt är partiledare för ett islamistiskt parti i hemlandet Somalia.

Partiet har kopplingar till islamistiska Milli Göruz samt Muslimska brödraskapet, som är terrorstämplade i vissa länder och som politiskt vill islamisera världen. Waberis parti heter National Unity Party och ska ställa upp i det kommande valet i landet.

Abdirizak Waberi var riksdagsledamot för Moderaterna 2010 till 2014, under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare och statsminister. Han gjorde sig känd för svenska folket när han i intervjuer sade att män har rätt att ta sig fyra fruar, att han inte tar kvinnor i hand, att mannen har rätt att slå sina fruar och att män och kvinnor inte får dansa med varandra.

Han klargjorde också att muslimer har rätt till halalmat och förespråkade att kvinnor ska bära slöja. Likaså sade han sig respektera och ta stort intryck av den islamistiske ideologen Yusuf al-Qaradawi, en av Muslimska brödraskapets frontfigurer som landsförvisats från Egypten på grund av sina extremism.

Römosseskolan har tidigare kritiserats och är just nu under utredning hos Skolinspektionen gällande bland annat könsseparerad undervisning. I somras fick den muslimska friskolan godkänt att expandera sin verksamhet, trots att GT då visade att beslutet för tillståndet inte längre var giltigt. Åren 2012 till 2019 har skolan fått 370 miljoner kronor i främst skolpeng från staten och Göteborgs kommun.

– När man tittar på hela Muslimska brödraskapets arbete så går det ut på att islamisera samhället, att skapa en kokong runt muslimer, mot icke-muslimska influenser, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till GT.

– Då är utbildningsväsendet en viktig del i det. Muslimska brödraskapet och även andra islamistiska grupper jobbar genom skolorna för att det stärker den ideologiska övertygelsen och då befläckas inte barnen med sekulära idéer, av moralisk dekadens, fortsätter han.

Maria Wassén, regionchef på Skolinspektionen, förklarar i tidningen att man ser "mycket allvarligt" på det som nu framkommit. Abdirizak Waberi har inte kommenterat artikeln och påstår via ombud att han är bortrest.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0