Arkivbild.

Tidigare SVT-journalist: 163 mord förra året – kritisk till offentlig statistik

Publicerad 2 februari 2017 kl 11.59
Av Mattias Albinsson

Media. 163 människor utsattes för dödligt våld i Sverige förra året. Det hävdar tidigare SVT-journalisten Elisabet Höglund på sin blogg och ifrågasätter Brotts­förebyggande rådets (Brå) officiella statistik.

Gilla artikeln på Facebook

Elisabet Höglund är ett välbekant namn för många svenska TV-tittare då hon tidigare jobbade på SVT i drygt 25 års tid. Numera driver hon en uppmärksammad blogg där hon inte minst kartlägger det grova våldet i Sverige.

Om man ska tro den kända SVT-profilen begicks 163 mord och 435 mordförsök i Sverige förra året. Det är betydligt fler än de runt hundra mord som brukar rapporteras om varje år i den offentliga statistiken. Hon skriver också att hon kontrollerat varje misstänkt mordfall för att utreda om det verkligen rör sig om ett mord eller något annat som ligger bakom dödsfallet.

"Jag har i varje mordfall kollat i efterhand om det handlat om mord/dråp eller om det funnits andra skäl till att en person avlidit. Sen har jag tagit bort de fall ur min statistik som inte har handlat om brott utan om något annat", bloggar hon.

Enligt Höglund hävdar Brå, enligt preliminär statistik, att 105 mord begicks i Sverige förra året. Men det är en siffra som statistik­myndigheten inte vill kännas vid.

– Den siffran som Elisabet Höglund har är inte korrekt enligt den preliminära, säger Brås kommunik­ationschef Susanne Lekengård till Fria Tider.

– Siffran 105 som hon har sagt, den siffran vet jag inte var hon har läst för den stämmer inte.

Enligt Lekengård har Brå ännu inte gått ut med några preliminära siffror för förra året. Siffran 105 mord tycks istället komma från en artikel i Aftonbladet där Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), intervjuas. Brå är en annan myndighet än polisen.

Brå har dock en preliminär siffra för 2017 över det som rubriceras "Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång". Enligt den föll 340 människor offer för sådant våld förra året.

– Den preliminära är inte en korrekt siffra eftersom den anger många fler fall av dödligt våld än den konstaterade sedan kommer vara, förklarar Lekengård.

– Vi har inte gått ut med någon preliminär siffra eftersom den inte stämmer.

Anledningen är att ett stort antal dödsfall skrivs av som exempelvis självmord, sjukdomsfall eller olyckor. Samma preliminära siffra för 2015 var 305, ett år då antalet konstaterade fall av dödligt våld senare sattes till 112.

– Det brukar hamna på en dryg tredjedel av det som är anmält, berättar Lekengård.

När Fria Tider ringer upp Höglund vill hon inte svara på våra frågor.

– Jag har ingen tid för Fria Tider, säger hon.

Den 30 mars kommer Brotts­förebyggande rådet släppa sin rapport "Konstaterade fall av dödligt våld" för 2016. Det är först när den rapporten släpps som vi vet hur många som mördades i Sverige förra året.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.