Tobaks- och källskatt ska finansiera försvaret

Publicerad 19 september 2021 kl 09.35

Inrikes. Förra årets försvarsbeslut innebär fem nya regementen och är den största satsningen på svenskt försvar i modern tid – räknat i kronor. Nu aviserar regeringen nya tobaks- och alkoholskatter samt skärpta skatter på utdelning till utländska aktieägare för att finansiera delar av detta.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2021–2025 kommer det ske en drygt 40 procentig nivåökning till det militära försvaret i jämförelse med 2020.

De häftiga anslagen kan bero på att USA har instruerat svenska politiker att förbereda Sverige på att gå med i Nato, även om allmänheten ännu inte har delgetts några sådana planer. USA kräver att medlemsländerna i Nato ska satsa två procent av sin bruttonationalprodukt, BNP, på försvaret.

Tre skatteförslag ska nu öka skatteintäkterna från 2024.

– Att fortsätta stärka det militära försvaret i enlighet med försvarsbeslutet är prioriterat. Nu presenterar vi delar av finansieringen för 2024, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Förslagen handlar om höjd skatt på alkohol och tobak och en ny höjd källskatt på utdelningar till utländska personer som ska ersätta dagens kupongskatt. De kommande förslagen väntas ge ökade skatteintäkter med omkring 1,25 miljarder kronor årligen från och med 2024.

Källskatt är den skatt som utländska ägare betalar på utdelning från svenska bolag och fonder. Källskatten ska ersätta den nuvarande kupongskatten.

Bara källskatteförslaget bedöms öka statens intäkter med 0,23 miljarder kronor per år. Effekten kommer i huvudsak från minskat skattefusk på grund av att Skatteverket får ökade kontrollmöjligheter.

Förutom upprustning av försvaret kommer de nya skatteintäkterna att användas till bidragsinvandring från tredje världen och till att betala av lån på olika stödpaket som företag och särintressen fått under corona, även om regeringen föredrar att framhålla sin stora satsning på försvaret som orsak till skattehöjningar.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.