Undantagstillståndet som trädde i kraft två år sedan förändrade livet för tiotusentals turkar.
Enligt officiella siffror har sedan juli år 2016 minst 77.000 personer häktats, däribland journalister och oppositionspolitiker. 130.000 statsanställda fick sparken på Erdogans order, vara 4.000 åklagare och domare. För mindre än två veckor sedan fick 18.000 poliser, militärer och lärare lämna sina jobb, rapporterar Die Presse.
Att undantagstillståndet upphävs innebär dock inte att alla får möjlighet att återvända till ett liv i frihet. Regeringen har förberett en ny lag, "Kampen mot terror i normaltillstånd", som kommer att göra det möjligt för regimen att kväsa oppositionella krafter med samma medel som tidigare.
Under den tvååriga perioden av undantagstillstånd har Erdogan även lyckats omvandla Turkiets styrelseskick från parlamentarism till ett presidentialism, något som legitimerats av en folkomröstning.
Det nya statsskicket innebär att presidenten blir både regerings- och statschef, ger denne mer makt över domarväldet och utnämningspolitiken, även utformandet av den ekonomiska politiken flyttas från parlamentet till presidenten.
Kritiker menar att man med hjälp av de nya lagarna har permanentat undantagstillståndet under annat namn.
Talesmannen för Erdogans regeringsparti AKP, Mahir Üncal kommenterar den kritiken med att säga:
– Vi kommer se till att det finns en balans mellan frihet och säkerhet.
De nya lagarna kommer att gälla i minst tre år.