Jordbävning i Nya Zeeland

Två döda i jordbävningen i Nya Zeeland

Publicerad 14 november 2016 kl 09.39
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Två människor omkom i gårdagens kraftiga jordbävning i Nya Zeeland, skriver AP. Myndigheterna har nu hävt den tsunami­varning som tidigare utfärdats för i synnerhet landets södra ö South Island.

Gilla artikeln på Facebook

Ett av dödsoffren krävdes i den lilla kuststaden Kaikoura, det andra i skidorten Mt. Lyford. Minst en av dem dödades när en byggnad kollapsade. Myndigheterna tror inte att fler än så omkom i jordbävningen som hade en moment­magnitud på 7,8 och varade i uppemot tre minuter.

– Det finns såklart isolerade delar av landet som vi inte har full koll på, säger landets premiär­minister John Key.

Staden Kaikoura, med 2.000 invånare, uppges ha skurits av från omvärlden sedan elförsörjningen brutits och vägar till och från staden förstörts i jordskred. Ett tusental turister sitter fast i staden som är ett populärt turistmål.

– Det är bara total förödelse, kommenterar Key sedan han flugit över staden.

Natten till idag, svensk tid, hävde Nya Zeelands samhälls­­skydds­­myndighet den tsunami­varning som tidigare utfärdats för i synnerhet östkusten på landets södra ö. Beskedet lämnades bland annat på myndighetens hemsida.

Flera efterskalv har skakat Nya Zeeland sedan det kraftiga skalv som igår vid lunchtid, svensk tid, skakade landet. Även om faran för tsunami­vågor nu bedöms vara över varnas folk för kraftiga strömmar i havet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.