Tvingas betala tillbaka 370.000 kronor i felaktiga socialbidrag

Publicerad 27 januari 2021 kl 21.12

Inrikes. En kvinna i Norrköping tog i två år och fem månader emot ekonomiskt bistånd på falska grunder. Nu ska hon betala tillbaka 369 254 kronor, enligt en dom i Förvaltningsrätten.

Gilla artikeln på Facebook

Förvaltningsrätten har kommit fram till att kvinnan, som kommer från Mellanöstern, i sina ansökningar om bistånd har lämnat oriktiga uppgifter om sitt civilstånd. Hon angav nämligen att hon var ensamstående trots att hon var gift.

Kvinnan har enligt domen också låtit bli att redovisa att hon varit sambo och att hon under vissa perioder levt i hushållsgemenskap med tre av sina vuxna barn. Vidare har kvinnan låtit bli att redovisa inkomster i form av kontoinsättningar.

Om nämnden hade haft kännedom om dessa förhållanden hade detta påverkat hennes rätt till bistånd, enligt domstolen, som slår fast att det är kvinnans handlande som har lett till att bistånd felaktigt har blivit utbetalt.

Kvinnan bedöms numera ha betalningsförmåga, varför detta inte anses vara hinder mot att bifalla ansökan om återbetalning. Det finns också möjlighet att komma överens om en avbetalningsplan, enligt förvaltningsrätten.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0