Tyskland varnar för värre asylvåg än 2015

Publicerad 8 oktober 2019 kl 18.57

Inrikes. Fler och fler varnar för att Europa står inför en ny så kallad flyktingkris lika stor som den 2015 – eller ännu större.

Gilla artikeln på Facebook

Alltfler larmrapporter kommer nu om att ytterligare en massiv asylvåg är på väg till Europa.

Enligt TT larmar länder som Cypern, Grekland och Bulgarien, som märker av en kraftigare ström av fler och fler invandrare.

– Vi måste göra vårt yttersta så att inte situationen vi upplevde 2015 och 2016 upprepar sig, säger Greklands medborgarskyddsminister Michalis Chrisochoidis, uppger nyhetsbyrån.

Enligt Sveriges migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) ökar antalet invandrare från Turkiet, som tidigare i år hotat släppa loss syriska asylsökare om EU inte hjälper till mer.

I Turkiet finns cirka 3,5 miljoner syrier, men på senare tid har landet börjat skicka tillbaka personerna till Syrien, där kriget är över. Personerna förbjuds sedan att återvända till Turkiet under fem år, skriver SVT, men många syrier vill inte återvända till hemlandet.

Samtidigt försöker de EU-länder som nyligen kommit överens om att fördela invandrare mellan sig få med sig ännu fler medlemsstater i det avtalet. Men det verkar lättare sagt än gjort. Inte ens Sverige är sugna på det, uppger TT. Morgan Johansson. tycker att Sverige redan hjälpt till så mycket att andra länder borde stå först i kön.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer varnar för att krisen kan bli ännu värre än 2015. Då sökte 163.000 människor asyl i enbart Sverige.

– Vi måste hjälpa våra europeiska partners ännu mer när det gäller att patrullera EU:s yttre gränser. Vi har lämnat dem ensamma för länge. Om vi inte gör det, kommer vi åter att se en flyktingvåg som 2015, kanske ännu större än för fyra år sedan, säger han till Bild am Sonntag.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0