Brottsplatsen.

Undervisade andra afghaner i "hur man beter sig" mot kvinnor – sen våldtog han själv kollega på nattpasset

Publicerad 16 februari 2021 kl 14.08

Inrikes. En 24-årig afghan döms idag av hovrätten för att ha våldtagit en kollega i hemtjänsten under ett nattskift. Mannen jobbade tidigare på ett HVB-hem där han ansvarade för att lära andra så kallade flyktingbarn svenska regler och hur man beter sig sig mot kvinnor.

Gilla artikeln på Facebook

24-åringen kallade brottsanklagelserna för "rena konspirationer" – tills han fick vetskap om "vissa forensiska fynd". Då påstod han sig istället ha onanerat och haft ömsesidiga samlag med kvinnan på kontoret.

Han berättade också om en dröm han haft om att "en mus eller råtta har gått in i mina kläder och äter på min penis".

Tingsrätten trodde dock inte på den förklaringen och dömde afghanen till två års fängelse. Och nu har hovrätten fastställt domen.

Afghanen, som själv kom till Sverige som "ensamkommande flyktingbarn", arbetade tidigare på ett HVB-boende i Timrå. I en lokal hyresgästtidning lyftes han år 2016 fram och berättade hur han hade ansvar för att lära andra afghaner om hur det fungerar i Sverige, vilka regler som gäller och "hur man beter sig" mot kvinnor. Han förklarade att det för många blev en chock att komma till Sverige och inse att kvinnor har rättigheter.

Den 11 augusti 2020 begicks en våldtäkt i hemtjänstens lokaler på Gröndalsvägen i Tumba. Under ett nattskift våldtogs en kvinna oralt, vaginalt och analt av en manlig kollega. Det hela skedde på ett kontor, som användes av personalen för fika och vila.

Under en rast på jobbet somnade kvinnan på en soffa på kontoret. Hon vaknade av att mannen låg mellan henne och soffryggen.

"Hon förklarade på en gång att hon inte tänkte ha sex med honom, men han kramade henne allt hårdare. Han sade: 'Säg inte så.' Han lade sin kroppstyngd på henne. Hon låg på rygg. Förgäves försökte hon flera gånger trycka bort honom med all sin kraft. Hon gav till slut upp", står det i referatet i domen.

Kvinnan var ny på jobbet och vågade först inte berätta vad som hänt. Det dröjde därför tre veckor innan hon gjorde en anmälan. Det var först efter att ha anförtrott sig till en arbetskamrat, som hade reagerat på den förändrade stämningen mellan mannen och kvinnan på arbetsplatsen, som hon informerade sin chef.

Polisanmälan gjordes den 4 september och den 8 september häktades 24-åringen.

Polisen säkrade DNA-bevis
Till en början nekade mannen till brott och hävdade att inget sexuellt umgänge hade förekommit. Han kallade anklagelserna emot honom för "rena konspirationer" – tills han fick klart för sig att polisen kunde ha säkrat DNA-bevis.

Då började han ändra sin historia. I ett försök att förklara varför hans sperma kunde finnas på platsen påstod han att kvinnan hade klätt av sig naken, bett om massage och gjort närmanden.

– Hon har rört mig över hela kroppen och ni kan utreda att hon har rört mig över hela kroppen. Hon har rört mig på intima delar, uppgav han.

Han ska ha funnit kvinnans beteende ”oacceptabelt”, men dock blivit ”sugen, påtänd och varm” av hennes påstådda närmanden – för att sedan ha somnat mitt i alltihop och vaknat med kalsongerna och arbetsbyxorna neddragna till halva låren. Han menade att kvinnan kunde ha ”gjort något” medan han sov.

Han sade sig dessutom ha onanerat på kontoret några nätter innan våldtäkten.

”En råtta äter på min penis”
Under ett förhör ville afghanen plötsligt berätta en historia.

– Det som händer när jag sover, sover jag djupt och drömmer om att en mus eller råtta har gått in i mina kläder och äter på min penis. Och då vaknar jag och skriker och tar av mig alla kläderna.

Han kunde dock inte svara på om han haft denna dröm under den aktuella natten.

Efter att åtal väckts ville han att ett kompletterande förhör skulle hållas. Han gav då en ny version av händelseförloppet och påstod att han och målsäganden hade genomfört två frivilliga samlag, båda initierade av kvinnan. Att han inte berättat detta tidigare, skulle bero på ”att han var chockad och rädd och hade sedan tidigare dålig erfarenhet av polisen. Han var också rädd för målsägandens pojkvän som hotat att döda honom. Han har också en fru och ett nyfött barn; situationen var känslig”.

Får minimistraff och slipper utvisning
Tingsrätten fann att kvinnans berättelse vann ”beaktansvärt stöd av annan utredning” och dömde 24-åringen för våldtäkt. Påföljden blev två års fängelse, men strafftiden kunde ha blivit längre.

Att kvinnan utsattes för brottet på sin arbetsplats kan ses som en försvårande omständighet, och tingsrätten menade att ett längre fängelsestraff hade varit motiverbart. Två nämndemän ville också se straffet förlängt med sex månader, men eftersom åklagaren inte yrkat på längre strafftid blev påföljden två år, vilket är minimum för våldtäkt.

Mannen ska också betala ett skadestånd på 115.000 kronor till kvinnan.

Det gjordes inget yrkande om utvisning, vilket innebär att afghanen får vara kvar i Sverige efter avtjänat straff.

Hovrätten fastställer
Efter domen ville mannen byta ut sin offentlige försvarare mot vänsteradvokaten Viktor Banke. Tingsrätten fann dock ingen saklig grund för denna begäran, som därmed nekades.

24-åringen överklagade domen och idag meddelade hovrätten att tingsrättens dom står fast.

Ensamkommande flyktingbarn
Den dömde är medborgare i Afghanistan. Han kom till Sverige som ”ensamkommande barn” och folkbokfördes 2011 i Timrå. Idag är han bosatt i Järfälla. Han uppger sig vara gift, men hos Skatteverket är han registrerad som ogift.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.