TUFF TID: Ungdomarna i Upplands Väsby tillhör den första generationen svensk medelklass som växer upp som etnisk minoritet.

Unga svenskar om skoltiden: "Jobbigt att alltid vara i minoritet"

Publicerad 2 januari 2020 kl 09.33

Inrikes. Hur är det egentligen att växa upp som vanlig svensk idag, om man bor en bit utanför Stockholm och alltså inte går i skolan i stadens homogena stadskärna? Den frågan har hittills inte intresserat media, men nu har Stockholm Direkt gjort flera intervjuer på temat med unga svenskar från Upplands Väsby.

Gilla artikeln på Facebook

I en av intervjuerna beskriver en grupp kvinnliga niondeklassare på Norrvikens skola i Sollentuna hur de svenska barnen i Upplands Väsby valde att lägga sig till med olika uttryck för stereotyp invandrarkultur för att passa in, och hur de även började imiterade invandrarnas tredje världen-utseende i samma syfte.

– Det var folk med helt svenska föräldrar som färgade håret svart, använde orten-slang och klädde sig precis som de, för att passa in, säger en av flickorna till Stockholm Direkt.

I en annan intervju, med rubriken "Kulturkrock i skolan: Jobbigt att alltid vara i minoritet" berättar 18-årige Johan och hans syster, båda från Upplands Väsby, hur jobbig tiden var i det invandrardominerade högstadiet.

Johan återger hur invandrarna drog igång på temat ”Hahaha, Svennebanan! Jävla nörd!” så fort han visade intresse för studierna eller googlade på något vetenskapligt.

– Det blev alla mot en, just för att jag var svensk, säger han i intervjun.

Även Johans syster Lovisa, som idag går musikklass på Viktor Rydberg-gymnasiet på Östermalm, upplevde högstadietiden på samma sätt. Än idag får hon en klump i magen när hon möter ett gäng "orten-tjejer" på stan. Och enligt henne verkade invandrarna i hennes klass vara av uppfattningen att vita medelklass-svenskar måste tryckas ner, i syfte att hämnas på rasismen i samhället.

Men enligt invandrarna som också uttalar sig i intervjuerna handlar det om att svenskarna inte lever upp till invandrarnas förväntningar.

– Som blatte förväntar man sig att man ska bli sedd på ett visst sätt när man går på stan, förklarar en ung invandrare för Stockholm Direkt.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Trio begick brott mot tio kvinnor i 90-årsåldern

Slog till mot offer i Västsverige. Romska bröderna förekommer under mer än 100 avsnitt i belastningsregistret.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.