Ordkriget med Ungern
DYRT UTSPEL: Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls Hitler-utspel ledde till frostiga relationer mellan Stockholm och Budapest. Nu kommer notan för skattebetalarna.

Ungern redo säga upp Jas-avtalet efter svenska PK-attacker

Publicerad 29 maj 2019 kl 17.03

Ekonomi. Ungern överväger att skrota sitt leasingavtal avseende Jas 39 Gripen och ersätta de 14 svenska planen med amerikanska F-35. Orsaken till beslutet, som kan kosta Sverige många miljarder kronor och tusentals jobbtillfällen, är den svenska regeringens återkommande attacker mot bristen på feminism, politisk korrekthet och mångkultur i Ungern.

Dela artikeln

Nyligen jämförde socialförsäkrings­minister Annika Strandhäll den ungerske premiärministern Viktor Orbán med Adolf Hitler eftersom hon ansåg att den ungerska regeringens familjepolitik – som ger skattelättnader istället för bidrag till familjer som skaffar många barn – är rena rama nazismen. Enligt Strandhäll riskerar politiken nämligen att leda till att det föds fler "äkta" vita barn istället för att befolkningen ersätts med invandrare från tredje världen.

"Politiken osar 30-tal", skrev Strandhäll på Twitter.

Efter händelsen kallade den ungerska regeringen upp Sveriges Budapestambassadör Niclas Trouvé för att protestera mot den svenska regeringens jämförelse mellan Hitlertyskland och Ungern. Och nu rapporterar den ungerska nyhetssajten Direkt36 att de båda ländernas leasingavtal avseende Jas 39 Gripen står på spel efter Sveriges "konstanta svartmålning" av den ungerska regeringen.

Ungrarna överväger närmare bestämt att ersätta avtalet med en affär på en miljard dollar (ca 10 miljarder kronor i nuläget, men kan ändras snabbt) med amerikanska Lockheed Martin. Valet står mellan den senaste modellen av amerikanska F-16 eller den femte generationens F-35. För Gripen däremot ser det mörkt ut.

– Svenskarna grävde sin egen grav med sina många antiungerska attacker. Det är tänkbart att vi köper F-35:or istället, säger en hög regeringstjänsteman till Direkt36.

Även oppositionen har varit mycket aktiv i arbetet mot Ungern. I februari tog Ulf Kristersson initiativ till att utesluta det ungerska regeringspartiet Fidesz ur EU:s konservativa partigrupp EPP, eftersom den ungerska regeringen hade kritiserat finansmiljardären George Soros verksamhet på invandringsområdet i Europa. Som orsak angav Kristersson att Soros är jude och det därför finns en "antisemitisk underton" när man kritiserar honom.

Mutor och miljarder
Sedan starten 1982 har familjen Wallenbergs JAS-projekt kostat skattebetalarna 200 miljarder kronor. När Ungern 2001 blev det tredje landet som anskaffade Saab 39 Gripen slogs det upp stort i Sverige att fler skulle vara med och dela på kostnaderna, och Sverige har flera gånger dragit på sig internationell kritik för att muta korrupta politiker utomlands för att köpa deras JAS-plan.

År 2007 avslöjade Uppdrag granskning att mutor varit inblandade när Tjeckien köpte sina JAS-plan, och när brasilianska åklagare förra året åtalade expresidenten Lula da Silva för att ha tagit emot mutor från Sverige tvingades två utlänningar som var insyltade i härvan – politikern Stefan Löfven och oligarken Marcus Wallenberg – att vittna i Stockholms tingsrätt om sina förehavanden.

De båda svenskarna kunde inte åtalas av det brasilianska rättsväsendet, men av den antikorruptions­utredning som de brasilianska åklagarna överlämnade till tingsrätten framgick att Löfven hade haft "intensiv kontakt" med den korruptionsåtalade lobbyist som skött affärerna åt Saab.

– Jag är arbetargrabb. Det är klart att jag hjälper ett svenskt företag och se till att vi ska få jobb till Sverige, försvarade sig Löfven när han tvingades kommentera saken i Aftonbladet.

Exakt hur många jobb som förloras om Ungern nu lämnar JAS-samarbetet kan ingen veta. Klart är i alla fall att notan för skattebetalarna kommer att bli många miljarder kronor.


Nyheter från förstasidan

Alla poliser i yttre tjänst får elchockvapen

Införs nu i hela landet. Uppges minska polisers stress i hotfulla situationer.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.