Ungern slår ner på krigshetsande medier

Publicerad 10 juli 2024 kl 17.28

Utrikes. Medier som ägnar sig åt krigshets ska tvingas redovisa sin finansiering och kunna gå miste om utländskt stöd, enligt ny lagstiftning som den ungerska regeringen förbereder.

Dela artikeln

Ungern har presenterat vad man kallar ett "åtgärdsprogram mot krig", rapporterar Reuters.

Inom ramen för detta program kommer politiska aktörer eller medier som anklagas för att sprida "krigspropaganda" att behöva avslöja sina finansieringskällor.

Målet är "full transparens", enligt Gergely Gulyas, chef för den ungerska premiärministerns kansli.

Åtgärden riktar sig främst mot medierna – politiska partier i Ungern har redan förbjudits att ta emot pengar från utlandet.

Regeringen kommer även att ha befogenhet att blockera utländsk finansiering och skicka tillbaka pengarna om de används för att finansiera "krigspropaganda", enligt Gulyas.

Han specificerar dock inte hur regeringen ska avgöra vad som utgör krigspropaganda. Justitiedepartementet ska utveckla en mekanism för att fastställa om en mediekanal ägnar sig åt sådan verksamhet.

Gergely Gulyas klargör att åtgärden främst kommer att fokusera på finansiering från länder utanför EU. Han hävdar dock att EU självt domineras av "krigspropaganda" med fokus på Ukrainakriget.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har nyligen genomfört en "fredsmission" som inkluderade besök i Kiev, Moskva och Kina. I den ukrainska huvudstaden uppmanade han till eldupphör som ett första steg mot konfliktlösning – ett förslag som avvisades av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.