Ungersk vänster kovänder om pedofili

Publicerad 3 mars 2024 kl 13.02

Utrikes. I Ungern pågår protester mot landets konservativa president Katalin Novák efter att hon benådat en person som dömts för att mörkat flera sexövergrepp på ett statligt fosterhem, skriver AP. Ironiskt nog leder vänstern protesterna – trots den ungerska vänsterns traditionella ovilja att ta avstånd från just pedofili.

Dela artikeln

Ungerns oppositionspartier Socialisterna (MSZP), Demokratiska konventet (DK), Momentum och Gröna dialogen har varit mycket närvarande i protesterna mot Novák trots sin historia av att motsätta sig lagar mot just pedofili.

Vänsterpartiernas gatuprotester mot pedofili är särskilt kontroversiella eftersom de så sent som 2021 motsatte sig ett lagförslag mot pedofili i det ungerska parlamentet, och marscherade ut ur parlamentsbyggnaden i protest.

Nu menar bedömare att den ungerska vänstern är på väg att göra en tvärvändning i pedofilfrågan, där olika liberala och vänsterorienterade partier har intagit olika inställning i skilda delar av Europa.

I Sverige har den partipolitiskt organiserade vänstern traditionellt varit emot pedofili, medan den homosexuella rörelsen och i synnerhet RFSL har varit för.

Samtidigt har den liberala vänstern i de så kallade Benelux-länderna och Tyskland traditionellt haft en mer pedofilvänlig inställning, vilket även smittat av sig till likasinnade i länder som Ungern. I dessa länder har organisationer som sysslar med HBTQ och pedofili inte sällan överlappat varandra, och pedofili inom den homosexuella rörelsen har varit mer öppet accepterat än i Sverige.

Den ungerska befolkningen har dock inte någon större acceptans för pedofili, och regeringen med premiärminister Viktor Orban i spetsen har blivit märkbart pressad av de folkliga protesterna mot presidenten.

I en tv-intervju i veckan lyfte Orban fram vänsterns protester mot regeringens pedofilförbud som ett exempel på hyckleri, och hävdade att hans regering har satt åtta gånger fler pedofiler i fängelse än vad socialistregeringen gjorde innan den röstades bort från makten.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.