Uppmuntrades till självmord på Flashback

Publicerad 5 januari 2016 kl 07.27

Samhälle. Forskare i Stockholm har undersökt det uppmärksammade självmordet då en 21-årig man i Järna tog sitt liv framför en webbkamera som sände live. De kommentarer han fick på webbforumet Flashback bidrog antagligen till att han tog sitt liv, hävdar forskarna i sin nya studie.

Gilla artikeln på Facebook

"Alright let's do it", skrev Marcus Jannes, 21, på Flashback en eftermiddag i oktober. Polisen tog sig till lägenheten på 21 minuter, men då var 21-åringen redan död.

Nästan hälften av kommentarerna före självmordet uppmuntrade 21-åringen att utföra självmordet, och ett förvånansvärt högt antal kommentarer efter självmordet uttryckte spänning, även om ungefär hälften av kommentarerna betraktade självmordet som tragiskt.

Forskarlaget har undersökt de attityder som förekom i de anonyma användarkommentarerna som publicerades Flashback före, under och efter självmordet.

Slutsatsen forskarna drar utifrån studien är att det är viktigt att öka uppmärksamheten på självmordssignaler och förståelsen för hur man kan bemöta självmordsbenägna personer i olika nätforum. En åtgärd som föreslås är att rikta utbildningsinsatser till moderatorer på nätforum. En annan åtgärd är att skapa rutiner inom vården för att undersöka vilken typ av webbsajter och forum som självmordsbenägna personer besöker.

I ett globalt perspektiv är självmord idag en av de vanligaste dödsorsakerna i världen, och orsakar uppskattningsvis 700.000 dödsfall om året. Idag vet man att mellan en tredjedel och hälften av alla personer som har begått självmord tidigare har kommunicerat sina avsikter att begå självmord till människor i sin omgivning. Om indirekt kommunikation räknas in stiger andelen till 60–80 procent.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.