USA kan sätta B52-bombplan i beredskap

Publicerad 2 maj 2021 kl 07.12

Utrikes. USA kommer att tvingas sätta sina strategiska bombplan typ B52 i dygnet runt-beredskap för första gången sedan 1991. Det uppger chefen för USA:s strategiska styrkor, general Charles Richard, under en presskonferens i Pentagon.

Gilla artikeln på Facebook

Risken för kärnvapenkrig har ökat kraftigt både som en konsekvens av Rysslands ökade militära närvaro vid Ukrainas gräns och av USA:s växande maritima konflikter med Kina.

Enligt Fox News oroar sig Pentagon nu för att Ryssland skulle kunna slå ut stora delar av USA:s kärnvapenförmåga med en första, överraskande kärnvapenattack – ett långvarigt mardrömsscenario för amerikanska planerare alltsedan kalla krigets början.

USA förfogar fortfarande över hundratals landbaserade interkontinentala ballistiska robotar (ICBM:s) som kan avfyras med några minuters varsel från tre delstater i USA.

Men den landbaserade ICBM-kapaciteten håller på att nedmonteras och de ICBM-system som finns ombord på ubåtar är fortfarande inte lika pricksäkra som sina landbaserade motsvarigheter.

Att USA år 2021 skulle tvingas förlita sig på sina B52:or, som designades på 1940-talet och byggdes mellan 1952 och 1962, var det nog få som tänkte sig när planen konstruerades.

Under 1970-talet dömde amerikanska strateger ut planen som omoderna och konstaterade att det "inte är värdigt en seriös militärmakt" att försöka penetrera sovjetiskt luftvärn och stridsflyg med ett redan då 25 år gammalt bombplan.

– De påstår att B52:orna kommer att gå att använda fram till 1995, sade den amerikanske militärstrategen Edward Luttwak i kortfilmen First Strike 1979 och fastslog att den kalkylen var orealistisk.

– De försöker tränga igenom ett formidabelt sovjetiskt luftförsvar med det här urgamla flygplanet. Inget flygbolag skulle någonsin försöka flyga med ett så gammalt plan, konstaterade Luttwak i filmen 1979.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.