Jake Sullivan och Jens Stoltenberg på presskonferensen i Bryssel.

USA:s hot mot Ungern – om Sveriges ansökan inte godkänns

Publicerad 8 februari 2024 kl 16.41

Utrikes. USA:s "tålamod är inte begränsat" när det gäller Ungerns försenade godkännande av Sveriges Nato-ansökan. Vita huset antyder nu att man kan hämnas med sanktioner om det bångstyriga centraleuropeiska landet inte gör slag i saken.

Dela artikeln

Ungern har fortfarande, som sista Nato-land, inte godkänt Sveriges medlemsansökan. Och i Washington börjar man nu bli frustrerad.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppgav vid en presskonferens i Bryssel på onsdagen att han för några dagar sedan talat med Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som ska ha försäkrat honom om att det ungerska parlamentet skulle godkänna Sveriges medlemskap strax efter att parlamentet öppnat i slutet av februari.

På pressträffen deltog också Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan uttryckte sig mer hotfullt och antydde att Ungern kan straffas vid fortsatt motsträvighet.

– Jag tänker inte stå här i dag och framföra specifika hot eller spekulationer om åtgärder vi skulle kunna vidta. Men naturligtvis är vårt tålamod inte heller obegränsat. Så vi kommer att fortsätta att följa saken noggrant men hoppas att det går att nå en konstruktiv lösning på denna fråga på mycket nära sikt, sade han.

Amerikanska politiker har tidigare föreslagit sanktioner mot Ungern för att landet drar ut på ratificeringen.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har begärt att Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) ska komma till Budapest för att diskutera medlemskapet. Kristersson har dock gett kaxiga svar och förklarat att han kan träffa Orbán efter att Ungern godkänt den svenska ansökan.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.