Frej Larsson.

Vänsterrappare döms av hovrätten för dödshot mot poliskvinna

Publicerad 23 oktober 2019 kl 11.34

Inrikes. Rapparen och vänsteraktivisten Frej Larsson, 36, friades av tingsrätten från att ha hotat en kvinnlig polis på Instagram och Spotify. Men nu ändrar hovrätten domen och dömer Larsson till villkorlig dom och böter för olaga hot.

Gilla artikeln på Facebook

Frej Larsson lade upp en låt på Spotify om poliskvinnan med titeln "Då ska hon skjutas". Dessutom postades ett inlägg på hans Instagramkonto som visade en guldfisk med samma namn som den kvinnliga polisen. Fisken ”ska fileas på valborg”, löd budskapet i en kommentar med taggarna #dåskahonskjutas och #snuthat.

Stockholms tingsrätt ogillade dock åtalet med hänvisning till att de inte var bevisat att det var Larsson själv som hade gjort inlägget på Instagram. Enligt tingsrätten var det heller inte bevisat att mannen hade uppsåt till att hotet i låten som lades upp på Spotify var allvarligt menat.

Men nu ändrar hovrätten tingsrättens dom och dömer den 36-årige rapparen för hot mot tjänsteman för låttexten. Hovrätten kommer fram till att det är utrett att det var Frej Larsson som skrev låten och att han såg till att den lades upp på Spotify. Hovrätten kommer vidare fram till att "låtens text innehåller hot om våld mot polisen och att hotet var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för polisens personliga säkerhet samt att låten skrevs för att hämnas polisen för hennes tjänsteåtgärder".

När det gäller frågan om vänsteraktivistens uppsåt anser hovrätten att det är klarlagt att han insåg att det fanns en risk för att polisen skulle anse att hotet var allvarligt menat och att han när han trots detta lät lägga upp låten på Spotify hade uppsåt. Hovrätten har också prövat om Larssons rätt till yttrandefrihet kränks om han skulle dömas men har kommit fram till att någon kränkning inte har skett i detta fall.

– Hovrätten har kommit fram till att mannen med hot om våld har angripit polisen för att hämnas hennes uttalanden i media. Hovrätten gör bedömningen att hot som på detta sätt riktar sig mot enskilda namngivna personer klart faller utanför det område som yttrandefriheten är avsett att skydda. Något hinder mot att döma mannen föreligger därmed inte, säger hovrättslagmannen Staffan Lind, ordförande i målet, i ett uttalande.

Hovrätten delar dock tingsrättens bedömning att det inte är bevisat att det var Larsson som skrev inlägget på Instagram och tingsrättens friande dom i den delen fastställs därför.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så ska Trump tvinga sociala medier sluta censurera

Ger presidentorder idag – här är innehållet. Kan få djupgående effekter för Facebook och Twitter – om de inte upphör med politiska censuren.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.