Kaplanaffären
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Växande frågetecken kring Mehmet Kaplans resor

Publicerad 27 december 2014 kl 08.05

Politik. Frågetecknen hopar sig nu kring bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) flitiga flygresande. Sedan han tillträdde som minister har han flugit kors och tvärs över jordklotet på resor som inte tycks ha med hans jobb som minister att göra – resor som skattebetalarna bekostat. Vid flera tillfällen under hösten har Kaplan varit i Turkiet och många, även flera med muslimsk bakgrund, uttrycker farhågor om att det kan vara islamister som han träffat där.
– Ingen islamist bör vara i en svensk regering, säger en man med muslimsk bakgrund till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det är opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell, känd som Aftonbladetkrönikör och talesman för föreningen Skattebetalarna, som granskat den miljöpartistiske ministern. Hon har försökt begära ut handlingar från regeringen, som enligt henne obstruerat och flera gånger vägrat lämna ut de handlingar hon begärt få granska. Tillslut publicerade hon sina fynd på sin blogg igår.

Bland annat reste Kaplan ganska snart efter att han tillträtt som minister till sitt hemland Turkiet – på skattebetalarnas bekostnad. Weidmo Uvell frågar sig varför Kaplan valde att resa just till Turkiet och så snart efter att han blivit bostadsminister.

"Det har säkert ingenting alls att göra med att han ÄR från Turkiet själv. Det är nog bara för just Turkiet har så fantastisk bostadspolitik", skriver hon sarkastiskt på sin blogg.

I Turkiet togs Kaplan emot som en VIP-gäst av landets "islamdemokratiska" regering. Han uttalade sig frikostigt om svensk utrikespolitik och Palestinafrågan, trots att han inte ansvarar för utrikesfrågor. Bland annat sade han till den turkiska tidningen Star Gazete att de palestinska "ockuperade territorierna kommer, om Gud vill, att befrias" och att den svenska regeringen ska hjälpa till med detta.

Kaplan har sedan valet hunnit med ytterligare två flygresor. Bland annat en resa nu i december till Hongkong i affärsklass som kostade skattebetalarna 32.000 kronor – trots att en resa i ekonomiklass med samma flygbolag hade kostat mindre än en femtedel av det beloppet. Han reste dessutom via Turkiet istället för att ta ett billigare direktflyg till och från Arlanda och mycket tyder på att han i samband med det besökte Turkiet – igen.

Medan den svenska regeringen satt i regeringskris och Löfven pratade om att utlysa nyval passade alltså Kaplan på, uppenbart obekymrad om det politiska läget i Sverige, att kosta på sig dyra flygresor kors och tvärs över jorden.

"Gissar också att det där hatet mot flyg Miljöpartiet generellt har inte är något Kaplan delar. För jag har inte hittat en enda tågbiljett. Hittills", konstaterar Weidmo Uvell krasst.

Fler och fler uttrycker nu farhågor över Kaplans resande, hans eventuella politiska kontakter i hemlandet Turkiet och vilka åsikter han egentligen hyser. I somras uttryckte han sitt stöd för Islamiska staten och jämförde de muslimer som åker för att slåss för Isis med svenska frivilliga som deltog i finska vinterkriget. I oktober månad kritiserades han skarpt av socialdemokraten Nalin Pekgul som menade att utnämningen av honom till minister var "förfärande".

Några invandrare med muslimsk bakgrund har under hösten dessutom kontaktat Fria Tider med anledning av Mehmet Kaplan och de är oroade. En av dem vill att fler gillar gruppen "Vi som vill att Mehmet Kaplan avgår" på Facebook och han ber Fria Tider att uppmärksamma gruppen.

– Ingen islamist bör vara i en svensk regering, säger han till Fria Tider.

Han avfärdar dessutom Kaplans förslag till lösning på problemet med Isis – att ge mer skattepengar till moskéerna i Sverige för att de ska stoppa ungdomar från att resa iväg. Istället menar han att moskéerna är problemet, inte en del av lösningen.

– Jag menar det är i de flesta moskéer där folk hjärntvättas. Nu säger jag inte att alla moskéer gör det men det finns tyvärr, säger han och förklarar att han numera tar avstånd från islam:

– Jag må vara född som muslim men jag pissar på all sorts religion.

Fria Tider har sökt regeringen, Miljöpartiet och Mehmet Kaplans pressekreterare för en kommentar till uppgifterna.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.