Våldtog direkt när han kom till boende som skulle stoppa hans "kriminella bana"

Publicerad 30 december 2020 kl 16.45

Lag & Rätt. Det arabiska flyktingbarnet dömdes till vård på rekommendation av en socialsekreterare som ansåg att detta skulle stoppa honom från att fortsätta sin "kriminella bana". Istället våldtog han en 13-årig svensk flicka på boendet – och nu slipper han fängelse även för våldtäkten. Den här gången ska han istället gå ett KBT-program för att lära sig "arbeta" med sina känslor.

Gilla artikeln på Facebook

Den idag 18-årige mannen beskrev sig som statslös när han kom till Sverige i maj 2014 som "ensamkommande flyktingbarn". Han fick nästan omedelbart permanent uppehållstillstånd och beviljades sedan svenskt medborgarskap.

I juni förra året dömdes han av Hässleholms tingsrätt till ungdomsvård för grovt narkotikabrott, brott som han begått tillsammans med en rad andra araber. En kvinnlig socialsekreterare i Hässleholms kommun noterade i samband med åtalet att han utsatte sin "hälsa och utveckling för påtaglig risk genom sitt eskalerande beteende sedan sommaren 2018". Han uppvisade "normbrytande beteende med kriminella inslag".

Flyktingbarnets "insikt och förståelse för sin problematik bedöms som låg", konstaterade socialsekreteraren.

Han hade redan innan domen föll placerats på ett SiS-boende i Råby. Socialsekreteraren skrev i sitt yttrande att han på ett boende inte kunde "fortsätta den kriminella bana han inledde under hösten/vintern 2018". Hon rekommenderade HVB-placering i form av särskilt ungdomshem enligt LVU-lagen.

Efter domen flyttades araben till ett boende i Småland som uppger sig ta emot "flickor, pojkar och icke-binära barn och unga från 12 år och uppåt". Där fanns också en flicka, som flyktingbarnet relativt omgående beslutade sig för att våldta, vilket också skedde.

Flickan hade nyligen fyllt 13 när hon våldtogs.

Växjö tingsrätt har nu dömt 18-åringen för våldtäkt mot barn. Han slipper dock fängelse även denna gång och kommer istället undan med skyddstillsyn. Detta trots att brottet bedöms ha ett straffvärde på två års fängelse.

Domaren Åsa Citron tar nämligen fasta på att våldtäktsmannen "endast var 17 år vid gärningen". Vidare går det enligt domen inte att bedöma hans eventuella vårdbehov eftersom han "inte har varit nåbar sedan april 2020". Han avvek i mars i år från ett nytt SiS-boende som han hade placerats på.

"Anledningen till att han avvek var att han mådde psykiskt dåligt och kände att han inte klarade av att vara kvar där. [Han] upplevde att både personal och de andra placerade behandlade honom negativt på grund av aktuella brottsmisstankar", skriver Åsa Citron i sin dom.

Han har visserligen återfallit i brott, men tycks "leva under socialt ordnade förhållanden", enligt domen.

Det finns därför enligt tingsrätten inga "synnerliga skäl" att döma honom till fängelse.

Istället ska 18-åringen genomgå ett KBT-program för att "arbeta med känsloreglering och relationsfärdigheter samt psykiska ohälsa".

Eftersom våldtäktsmannen har fått svenskt medborgarskap kan han inte utvisas hem till arabvärlden med nuvarande lagstiftning.


Nyheter från förstasidan

CDU största förloraren i valet: "Merkels fel"

Gjorde sämsta valet sedan krigsslutet. "Efter 16 år som förbundskansler har Angela Merkel etablerat CDU som ett riktigt trött regeringsparti".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.