Vänsteraktivister i bråk när antirasist anklagas för rasism

Publicerad 19 februari 2015 kl 15.16

Politik. Det råder just nu en infekterad strid mellan huvudmannen för den antirasistiska uthängningssajten "Inte rasist men" (IRM) och olika vänsterpolitiska invandrardebattörer.

Gilla artikeln på Facebook

© SH

Ylva Habel är lektor på Södertörns högskola.

De senaste dagarna har debatten varit infekterad på Twitter, i kommentarsfält och andra sociala medier där vänsteraktivisten Henrik Johansson, som står bakom IRM, utsatts för hätska påhopp från så kallade "rasifierade" vänsterdebattörer.

Bland annat har Johansson anklagats för att vara rasist av Ylva Habel, känd feminist och lektor på Södertörns högskola. Under aliaset "Grumpy Afropean Lady" skriver hon både egna påhopp mot Johansson på Twitter och sprider andras inlägg vidare. Av Habel anklagas Johansson för att vara "De vitas försvarare", något som är mycket fult att anklagas för i antirasistiska kretsar.

Exakt vad som var upptakten till storbråket är svårt att bena ut då typiskt vänsterpolitiska skällsord som "vit", "man", "rasist" och "fascist" kastats fram och tillbaka i debatten under flera dagars tid, men en utlösande faktor tycks ha varit att den vänsterradikala kulturskribenten på Dagens Nyheter Johan Hilton, av Habel anklagats för att "anamma en högerextrem väldsuppfattning".

När hon gjorde det surnade Johansson till och avslöjade att det var en lektor på en högskola, det vill säga Ylva Habel, som stod bakom Twitterkontot där det under arbetstid skrivs ett stort antal Twitterinlägg varje dag på ett konto som i skrivande stund har 25.000 inlägg.

En annan bidragande faktor har varit de två terrorattentaten i Köpenhamn och Paris i år, rätten till yttrandefrihet och huruvida muslimer kan vara antisemiter eller inte. Där har Johansson anklagat minst en kvinnlig debattör med Mellanösternbakgrund för att vara antisemit efter att hon på Twitter skrivit att palestinier inte kan vara antisemiter.

"Palestinier har all rätt i världen att hata israeliterna och kan inte utöva rasism mot dem även om de hyser antisemitiska åsikter", skrev hon.

Johansson avkrävde den kvinnliga debattören en förklaring till inlägget, något som gjorde att han drog på sig anklagelser om rasism från fler och fler invandrade vänsterdebattörer.

"Mr henko asså, hur länga ska han få förfölja, hetsa mot o lämna ut bruna/svarta kvinnor?", frågar sig universitetslektorn Ylva Habel.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vindkraftverken kan bli tre gånger fler

Regeringens plan. "Blir svårt att hitta platser i Sverige där du inte ser minst en turbin."0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.