Vänstern ursinnig när Facebook stänger av deras konton

Publicerad 23 januari 2021 kl 17.51

Utrikes. Nätjättar som Facebook och Twitter har stängt av mängder med högeranvändare från sina plattform den senaste tiden, bland annat med förevändningen att kontona uppviglat till våld. Men nu får vänstern smaka på samma medicin. En av de största vänstergrupperna i Storbritannien, Socialistiska arbetarpartiet, fick idag sitt Facebook-konto avstängt. Efter massiva påtryckningar återaktiverades dock kontot efter några timmar. Men många andra vänsterkonton fortsätter vara blockerade. Vänstern är nu orolig att man ska rensas ut på samma sätt som högern. Arbetarrörelsen bygger ju på våld, säger de.

Gilla artikeln på Facebook

Den senaste veckan har Facebook stängt av flera konton tillhörande vänsterextrema AFA, däribland AFA Stockholm.

Detta skedde efter vänsterextrema upplopp i USA i samband med att Joe Biden svors in som president. De vänsterradikala grupperna nöjer sig inte med Biden som president utan vill i stället "ha hämnd", är deras budskap.

Åtgärderna kommer också efter att nätjättarna infört användarregler mot så kallat våldsamt innehåll.

Enligt Daily Express har Facebook nu inaktiverat konton för mer än 45 vänsteraktivister samt 15 vänsterradikala sidor i Storbritannien.

Bland dem återfinns Socialistiska arbetarpartiet, som påstår sig bekämpa "rasism, exploatering, förtryck och miljöförstöring".

– De berörda aktivisterna uttrycker oro för att detta innebär en utrensning av politiska aktivister och vänsteråsikter på Facebook, säger partiets talesman till Daily Express.

Senare på lördagen skriver dock partiet på sin blogg att Facebook "vikit sig för påtryckningar" och återaktiverat deras konto.

"Inom några timmar efter avstängningen satte tusentals organisationer och personer press på Facebook att återkalla beslutet – som var ett tydligt försök från sociala mediechefer att stänga av motståndsröster."

Enligt socialistpartiet är dock dussintals partiaktivister och andra lokala partisidor fortfarande avstängda. Och dessa utrensningar påbörjades redan i höst, hävdar partiet på sin hemsida.

Partiet kräver att samtliga konton återaktiveras.

I ett blogginlägg på partitidningen The Socialist Worker klagar vänstern på att de sociala mediebossarna inte står bakom dem.

Vänstern är orolig för att deras rörelse ska rensas ut på sociala medier precis som högern, eftersom arbetarrörelsen går ut på att använda våld.

"Arbetarrörelsens historia och kamp för frihet har bestått av våldsamma sammandrabbningar och uppmaningar till motstånd. Och för de aktivister som idag organiserar motstånd måste avstängningarna i sociala medier noga bevakas... Några på vänsterkanten är överlyckliga av att Trump har portats på internetplattformar – även om han fortfarande får komma till tals i traditionella medier. Men det är fel att använda detta som ett exempel på hur mediebossar kommer stå bakom oss", fortsätter bloggartikeln.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.