Var femte har fått sämre privatekonomi

Publicerad 24 maj 2020 kl 16.01

Ekonomi. Drygt två av tio uppger att de har fått sämre privatekonomi efter coronautbrottet. Ungefär lika många räknar med en försämring det kommande halvåret, visar en ny undersökning från Kronofogden.

Gilla artikeln på Facebook

– Resultaten bekräftar bilden av att många människor står inför en tuff ekonomisk situation, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg i ett utskick.

Än så länge ser Kronofogden inte fler privatpersoner i sina register. Men myndigheten räknar dock med över 100.000 fler skuldsatta de kommande åren, även om prognosen beskrivs som ytterst osäker.

– Vi behöver gå tillbaka till krisen i början av 1990-talet för att hitta en lika dramatisk situation. Då ökade antalet skuldsatta hos oss med cirka 100.000 personer mellan 1992 och 1994. Risken är stor att vi nu står inför en liknande utveckling, trots att statsfinanserna är bättre och ränteläget lägre, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Det var under andra hälften av april som Kronofogden undersökte hur svenskars privatekonomi påverkas av coronautbrottet.

Sett till situationen den senaste månaden och en prognos för de närmaste sex månaderna uppger 21 procent av de tillfrågade att deras ekonomiska situation har försämrats och 23 procent att den kommer att försämras. När det gäller framtiden kan 6 procent inte svara på frågan.

Egenföretagare, arbetslösa och ensamstående föräldrar anser i större utsträckning än andra att deras ekonomiska situation har blivit sämre den senaste månaden (33, 37 respektive 22 procent) och de uppger även i högre grad att situationen kommer försämras de kommande sex månaderna (37, 24 respektive 33 procent). Drygt var tredje ensamstående förälder saknar dessutom en buffert för att skydda sin ekonomi mot oförutsedda händelser och utgifter.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Ekonomi

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

"Great Reset" ska göra världen mer PK efter corona

Centralbanker ska ge invandrare social "rättvisa".. Så vill globalisterna på World Economic Forum driva igenom kulturmarxism i krisens spår.0 

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Vetenskap

Här når guldpriset botten: "Sista chansen att köpa är nu". Experten om orsakerna till att priset väntas sticka iväg.0 Plus

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Kultur