BITER INTE: Bara var tionde europé köper mediebilden av en förestående ukrainsk seger mot Ryssland.

Var tionde tror på rysk förlust i Ukraina

Publicerad 24 februari 2024 kl 09.22

Utrikes. En majoritet av européerna stödjer fortsatt krig mot Ryssland i Ukraina, men bara en av tio tror att landet kan vinna kriget, enligt en undersökning från European Council on Foreign Relations (ECFR).

Dela artikeln

En majoritet av EU-invånarna tror att en "kompromisslösning" behövs för att avsluta konflikten.

Undersökningen baseras på svar från 17.023 personer i 12 EU-länder. Tankesmedjan menar att den pessimistiska synen delvis beror på den politiska situationen i USA, där diskussionerna om ett nytt stödpaket till Ukraina stannat av i kongressen.

Trots den dystra bilden vill en majoritet av de tillfrågade att stödet till Ukraina ska fortsätta eller ökas. Endast en femtedel vill dock att EU:s skattebetalare ska åläggas att ersätta ett eventuellt bortdraget USA-stöd.

Undersökningen, som gjordes i Österrike, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien och Sverige, visar att 19,5 procent tror att Ryssland kommer att vinna, men bara hälften så många (10 procent) tror att Ukraina vinner. Enligt undersökningen tror 37 procent att det mest troliga utfallet är en kompromiss.

I Ungern (64 procent), Grekland (59 procent) och Italien (52 procent) vill en majoritet att allierade "pressar" Ukraina att acceptera en uppgörelse med ryssarna.

"Ledare i Ukraina och Europa behöver anpassa sitt språk och definiera en 'hållbar fred' för att hindra Putin från att dra nytta av krigsutmattning", säger medförfattaren Mark Leonard från ECFR.

Undersökningen visar också att många européer ser Rysslands krig mot Ukraina som ett direkt hot mot dem själva. 33 procent anser att det påverkar deras land mer än krigen i Mellanöstern.


Nyheter från förstasidan

SD sade nej till EU-kritik mot Ungern och Polen

Konsekventa nejröster från svenska partiet. Kritiserar resolutionerna för att vara "politiserade och onyanserade".0 

Ekonominyheter

Google börjar ta betalt för Chrome

Kostar 6 dollar i månaden.. Men du blir fortfarande spårad – även i betalversionen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.