Var tredje coronafall på intensiven varken gammal eller tidigare sjuk

Publicerad 22 mars 2020 kl 11.03

Inrikes. En tredjedel av patienterna som behöver intensivvård för att kunna överleva coronaviruset är varken över 65 år gamla eller har någon underliggande sjukdom, visar ett utdrag ur det svenska intensivvårdsregistret.

Gilla artikeln på Facebook

Det är journalisten Josephine Freje som har granskat statsepidemiolog Anders Tegnells påstående på en presskonferens den 19 mars att "i stort sett alla som dör eller som behöver intensivvård är över 80 till 90 år”.

Siffror från Svenska Intensivvårdsregistret som Freje publicerar visar att en tredjedel, 33,3 procent, av patienterna på våra intensivvårdsavdelningar vare sig är gamla eller har risksjukdomar.

Det är inte första gången som Anders Tegnell sprider desinformation eller uttrycker sig vilseledande för att tona ned farorna med coronaviruset. Han är bland annat upphovsman till myten om att covid-19 är ungefär lika dödlig som vanlig influensa, vilket kan vara en bidragande orsak till att många över 70 nu vägrar följa Folkhälsomyndighetens råd att stanna inomhus.

Antalet coronapatienter som läggs in på Sveriges intensiv­vårds­avdel­ningar ökar just nu mycket snabbt. Sahlgrenska universitetssjukhuset uppskattar i en prognos att det nuvarande antalet kommer att tiodubblas fram till den första april, vilket skulle innebära en mycket stor påfrestning för sjukvården.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Coronavirus bekräftat bland svenska hundar. Men det är inte samma virusart som nu drabbar människor.0 Plus

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0