Foto: Wikipedi

Viktigt illegalmål kan bli fiasko för Obama

Publicerad 1 maj 2012 kl 18.58

Utrikes.Obama väntas förlora den rättegång som just nu pågår mellan delstaten Arizona och den federala regeringen om ett lagförslag mot illegal invandring. Domaren i målet har redan uttryckt starkt stöd för den invandringskritiska delstatens rätt att jaga och deportera illegala invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Obama har stämt Arizona i USA:s högsta domstol för att stoppa delstatens planer på hårdare kontroll av invandringen. Framförallt är det Arizonas lagförslag “ask when stopped” som regeringen vill förhindra, eftersom det ger polisen i Arizona befogenheter att stoppa valfri invandrare på gatan och kräva att denne visar papper på att de får vara i landet. Enligt Obama är lagstiftningen rasistisk och strider mot den amerikanska konstitutionen, men det är en ståndpunkt som Högsta domstolens ledamöter verkar ha riktigt svårt att köpa.

- För mig verkar det som att den federala regeringen helt enkelt inte vill veta vilka som uppehåller sig i landet illegalt och vilka som inte gör det, sade rättens ordförande John Roberts efter att ha hört Obamaadministrationens juridiska ombud, statsadvokaten Donald Verrilli, förklara varför Arizona gör fel som vill kontrollera och utvisa sina illegala invandrare.

En annan domare, Anthony Kennedy, fällde ytterligare en syrlig kommentar under statsadvokatens plädering:

- Så vad du säger är alltså att regeringen har ett legitimt intresse av att se till att lagarna i landet inte upprätthålls?

"Dessa kommentarer, tillsammans med många liknande, fälldes av en solid majoritet av domstolens ledamöter vilket inte bådar gott för Obamaadministrationens förhoppningar om att vinna målet", skriver den USA-baserade nättidningen Newsmax.com i en analys.

Enligt Arizonabaserade AzCental.com har politiker i flera delstater med gräns mot Mexico tagit intryck av domstolens hårda tongångar mot Obama, och därför planerar man redan lagar som ska tillåta en hårdare jakt på illegaler även i grannstaterna.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

"Vi är djupt ledsna." Rasistiskt med siffror på afrikanens tröja, enligt medarbetare.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.