Bostadsbubblan

Villapriserna föll kraftigt i september

Publicerad 2 oktober 2023 kl 11.37

Ekonomi. Bostadspriserna föll med 1,3 procent i september i Sverige som helhet. Villapriserna föll med 1,9 procent samtidigt som lägenhetspriserna stod stilla.

Dela artikeln

I Storgöteborg föll villapriserna med hela 5,3 procent – och norra Sverige och Stormalmö var inte långt efter. Det visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för september.

Sedan bostadspriserna stod som högst förra våren har de fallit med sammanlagt knappt 13 procent, lägenhetspriserna med knappt 9 procent och villapriserna med drygt 15 procent.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger att man räknar med att priserna går ner ytterligare under hösten.

– Riksbankens senaste höjning av styrräntan påverkar de rörliga bolåneräntorna med viss fördröjning. De nu låga marginalerna på bolån kan komma att höjas när bankerna höjer inlåningsräntorna, vilket driver upp den rörliga bolåneräntan. Många bostadsrättsföreningar står också inför betydande höjningar av månadsavgifterna, säger Robert Boije i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Elisabeth Svantesson kom med hård kritik under ministermöte. "Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.