Bostadsbubblan

Villapriserna mot oanade höjder

Publicerad 4 maj 2021 kl 12.00

Ekonomi. Villapriserna rusade vidare under april i stora delar av Sverige, med den största uppgången i Storstockholm. Det visar SBAB:s och Booli:s prisindex HPI.

Dela artikeln

– Det är bara att konstatera att villapriserna fortsatte mot nya höjder under april i stora delar av Sverige. De senaste 12 månaderna har vi sett prisökningar på villor på omkring 25 procent i alla de regioner vi följer. Prisökningarna bara under de tre senaste månaderna ligger på runt 10 procent eller mer i flera regioner. Det är förstås mycket uppseendeväckande siffror, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande

Mest ökade villapriserna i Storstockholm (4,6 procent). I Storgöteborg ökade priserna med 3,4 procent och i Stormalmö med 2,1 procent.

– Det blir intressant att se om det kraftigt ökade intresset för villor består efter att pandemin är över. Prisuppgången på villor har helt klart drivits av pandemin och inte av låga boräntor eftersom boräntorna var i princip lika låga innan pandemin, säger Robert Boije.

Amorteringskravet pausades dock under pandemin och är fortfarande pausat, vilket Robert Boije inte nämner.

Under april steg lägenhetspriserna som mest i mellersta Sverige (2,3 procent) och bland storstäderna ökade priserna mest i Stormalmö (1,7 procent).

Efter uppgången i mars föll lägenhetspriserna tillbaka svagt i Storgöteborg (- 0,9 procent). I Storstockholm stod lägenhetspriserna i stort sett stilla (0,1 procent).

– Särskilt de senaste två månaderna har prisökningarna på lägenheter hamnat rejält efter dem på villor. Den avmattning vi såg redan under mars i flera regioner ser ut att ha fortsatt under april, säger Robert Boije.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.