Vit makt-rörelse får skulden för USA-kravaller

Publicerad 29 juli 2020 kl 18.51

Utrikes. Illvilliga vit makt-aktivister påstås ligga bakom Black lives matter-kravaller i USA. Åtminstone om man ska tro Richmonds borgmästare Levar Stoney.
– Det är rent ut sagt äckligt. Äckligt! säger han.

Gilla artikeln på Facebook

I lördagskväll skakades staden Richmond i delstaten Virginia i USA av kravaller och vandalism. Fordon stacks i brand, skyltfönster krossades och polisen utsattes för stenkastning.

Oroligheterna hade föregåtts av att flygblad delades ut med en uppmaning till invånarna i Richmond att "stå enade med Portland". Portland i Oregon, på andra sidan landet, har skakats av våldsamma Black lives matter-kravaller senaste tiden och federal har polis kallats in för att bland annat skydda domstolsbyggnaden, som upploppsmakarna försökt bränna ned.

Men vid en presskonferens i söndags, dagen efter oroligheterna i Richmond, presenterade stadens afroamerikanske borgmästare Levar Stoney en förklaring till våldet som många överraskats av.

– Det var vit makt-aktivister som marscherade med Black lives matter-flanor i ett försök att underminera en i övrigt överväldigande fredlig rörelse för social rättvisa, berättade han.

– Vi såg våldsamma protester som leddes av vit makt-aktivister. Och det är rent ut sagt äckligt. Äckligt!

Men det är inte alla som köper konspirationsteorin att det är en "vit makt-rörelse" som ligger bakom de antivita kravallerna i USA. En av dem som är skeptiska är högerjournalisten Andy Ngo, som bevakat BLM-protesterna de senaste månaderna.

Ngo har bland annat lagt upp bilder på gripna demonstranter i Richmond på Twitter som han menar snarare tyder på att det, som väntat, är vänsterextremister och kommunistiska aktivister som ligger bakom våldet. Andy Ngo efterfrågar nu konkreta bevis för påståendena att vit makt-människor har något med oroligheterna att göra.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.