Wikipedias grundare: Vänsteraktivister har förstört sajten

Publicerad 27 maj 2020 kl 11.02

Media. Wikipedias så kallade NPOV-policy, som går ut på att alla artiklar ska vara skrivna ur en neutral synvinkel, är "död". Det skriver sajtens grundare Larry Sanger, som konstaterar att uppslagsverket i själva verket är starkt vänstervinklat.

Gilla artikeln på Facebook

"Wikipedias 'NPOV' är död. Den ursprungliga policyn har sedan länge glömts bort och Wikipedia har inte längre en effektiv neutralitetspolicy."

Det skriver Larry Sanger, som grundade WIkipedia år 2001 tillsammans med Jimmy Wales, i ett blogginlägg.

Som exempel tar han att artikeln om Barack Obama helt utelämnar många av de skandaler som den före detta amerikanske presidenten var involverad i.

"Som ni kan föreställa er är samtidigt tanken på att artikeln om Donald Trump skulle vara neutral ett skämt", fortsätter Sanger och poängterar att den artikeln istället är fullproppad med negativa uttryck och information om olika skandaler.

Inte bara artiklar om politiker men även artiklar om politiska frågor är enligt Larry Sanger skrivna ur "en vänsterliberal synvinkel". Abort beskrivs exempelvis som "en av läkekonstens säkraste procedurer" medan artikeln helt saknar infallsvinklar från abortmotståndare. Artikeln om drogliberalisering innehåller samtidigt nästan ingen information om de negativa effekter som legalisering av narkotika medför. Samma typer av vinklingar återfinns även i artiklar om som berör HBTQ-frågor, konstaterar Sanger.

Larry Sanger tar även upp hur artiklar om exempelvis Jesus, global uppvärmning, MPR-vaccin och alternativmedicin är tydligt vinklade.

"Det är dags att Wikipedia erkänner att man har övergett NPOV (d.v.s. neutralitet som policy). Åtminstone borde man erkänna att man har omdefinierat begreppet på ett sätt som gör det fullständigt oförenligt med den ursprungliga uppfattningen om neutralitet, som är den vanliga och gängse. Det kunde vara bättre om de antog en 'trovärdighetspolicy' och erkände att deras uppfattning om vad som är trovärdigt faktiskt får dem att vara partiska mot konservatism, traditionell religiositet och minoritetsperspektiv inom vetenskap och medicin – för att inte nämna de många andra ämnen som Wikipedia är partiska mot", skriver han.

Sanger fortsätter:

"Naturligtvis är det inte troligt att Wikipedia gör någon sådan förändring; de lever i sin egen fantasivärld."


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bara var sjunde svensk håller på Trump

Stor majoritet hoppas på vänsterkandidaten Biden. Endast bland SD-väljare har Trump ett knappt försprång.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.