Wolodarskis bidragsattack mot SvD

Publicerad 28 oktober 2020 kl 11.51

Du betalar. Efter Gretakritiken går Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski nu till motangrepp mot Svenska Dagbladet – genom att påpeka att den konkurrerande tidningen överlever genom skyhöga bidrag från skattebetalarna. SvD:s chefredaktör kontrar med att påpeka att även familjen Bonnier får hundratals miljoner kronor i bidrag.

Gilla artikeln på Facebook

Peter Wolodarski har både kritiserats och hånats för sitt beslut att låta den 17-åriga klimataktivisten Greta Thunberg bli chefredaktör på DN för en dag.

SvD:s chefredaktör Anna Careborg skrev i en kommentar i fredags att hennes tidning aldrig skulle göra något liknande. Hon uppgav att det aldrig skulle falla henne in att "låta någon aktivist, hur känd hon eller han än är, ens för en sekund diktera vad vi rapporterar om på nyhetsplats eller hur vi utför vårt journalistiska arbete".

I en replik går nu Peter Wolodarski till motattack – genom att hänvisa till SvD:s omfattande bidragsfinansiering.

"[K]an en tidning sägas vara oberoende om den tar emot mångmiljonbelopp från det politiska system den förväntas granska? Klarar journalisterna på ett sådant medieföretag att fullgöra sitt uppdrag om deras löner bekostas med hjälp av skattemedel?" frågar sig Wolodarski i repliken.

Han konstaterar att SvD de senaste tio åren sökt och beviljats ungefär en halv miljard kronor i presstöd.

"Det vore klädsamt om Anna Careborg reflekterade över SvD:s eget beroende av staten innan hon talar om för andra tidningar om hur viktigt det är att stå fri i sin verksamhet", fortsätter Wolodarski.

Careborg har publicerat ett direkt svar till DN-chefen – i vilket hon påpekar att även Wolodarski och hans ägarfamilj är kraftigt bidragsfinansierade.

"Han [Wolodarski] sitter själv i ledningsgruppen för Bonnier News, som tagit emot minst 195 miljoner kronor i statliga stöd hittills i år. Det är därför ingen överraskning att han når slutsatsen att oberoendet inte skadas i stort – han litar på att redaktionen står fri", skriver Anna Careborg.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.