Ylva Johansson under besöket på Lesbos.

Ylva Johansson möttes av rasande greker: "Du inte är välkommen här"

Publicerad 31 mars 2021 kl 12.55

Inrikes. EU-kommissionären Ylva Johansson (S) välkomnades med högljudda protester från invandrartrötta greker när hon besökte Lesbos för att diskutera planerna för nya asylläger. Regionalguvernören som hon skulle träffa valde till slut att avbryta mötet – och anslöt sig själv till demonstrationen mot Johansson.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på måndagen som EU:s asyldrottning Ylva Johansson besökte den grekiska ön Lesbos. Där skulle hon inspektera de asylläger som unionen förbereder på ön efter att ett tidigare jätteläger, Moria, bränts ned av asylsökarna själva.

Men istället för att få ett varmt mottagande välkomnades den svenska S-profilen av hundratals arga öbor, rapporterar Politico.

– Vi i lokalbefolkningen säger att du inte är välkommen här på vår ö. Du borde verkligen skämmas över dina planer på att bygga läger. Detta är vårt land, inte ditt, sade en "mycket ilsken" kvinna direkt till Ylva Johansson, enligt SR.

Den uppjagade folkmassan samlades utanför den byggnad där Ylva Johansson skulle ha ett möte med bland annat regionalguvernören Kostas Moutzouris. Demonstranterna klargjorde att de inte var det minsta intresserade av några fler läger med tredje världen-invandrare på ön.

– Varken på Lesbos eller någon annanstans kommer vi att göra grekiska öar till fängelser, skanderade de bland annat, enligt Politico.

Plötsligt spatserade Moutzouris själv ut ur den regionala myndighetsbyggnaden, vinkade till publiken och meddelade att han hade ställt in mötet. Han förklarade att han kände sig säker på att bygget av de planerade lägren skulle stoppas – och möttes av jubel.

Guvernören uppger att valde att avbryta mötet efter att ha läst ett blogginlägg som Ylva Johansson publicerat inför sin resa. I inlägget skriver EU-kommissionären bland annat att unionen har avsatt ungefär en kvarts miljard euro för att bygga nya läger på de grekiska öarna.

– Det är uppenbart att hon inte tar hänsyn till lokalbefolkningen och att hon var här för att diskutera redan fattade beslut, säger han enligt Politico.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.