Dmitry Khoroshev har själv tidigare skrutit om sin anonymitet och erbjudit 10 miljoner dollar till den som kunde avslöja hans identitet.

100 miljoner i belöning för tips om ryske hackerkungen

Publicerad 9 maj 2024 kl 11.07

Efterlyst. Ryske Dmitry Khoroshev pekas ut som ledare för ransomware-gruppen Lockbit. USA har nu utlyst en belöning på upp till 10 miljoner dollar för information som leder till hans gripande eller fällande dom.

Dela artikeln

Nu pågår fas två av den internationella polisoperationen Cronos.

Den första fasen av operationen avslutades i februari 2024 då en internationellt koordinerad polisinsats ledde till att Lockbits primära plattform och kritiska infrastruktur togs över.

Nu pågår arbetet i fas två där administratören och utvecklaren av Lockbit, en rysk medborgare vid namn Dmitry Khoroshev, nu är föremål för en rad ekonomiska sanktioner och internationellt efterlyst av Storbritannien, USA och Australien.

Operation Cronos leds av brittisk polis och stöds av Europol och Eurojust. Syftet är att allvarligt skada Lockbit-gruppens förmåga och trovärdighet.

I insatsen som genomfördes i febrari i år säkrades tusentals dekrypteringsnycklar till organisationer som fallit offer för Lockbit över hela världen. Svensk polis har på så sätt fått dekrypteringsnycklar till en tredjedel av alla kända Lockbit-attacker som drabbat svenska verksamheter.

I ett par fall har nycklarna kunnat användas till att skapa dekrypteringsprogram men i många fall har svenska organisationer enligt polisen haft ett bra skydd genom bra och fungerande backup-lösningar.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.