Klimatet
I Målilla var det varmast denna sommar, med en högsta temperatur på 39,5 grader. Sommaren 1947 – före "klimatkrisen" – var det dock ännu varmare i Målilla.

1.100 forskare deklarerar: "Det finns ingen klimatkris"

Publicerad 22 augusti 2022 kl 12.43

Vetenskap. Under ledning av den norske Nobelpristagaren Ivar Giæver har mer än 1.100 vetenskapsmän och forskare undertecknat en deklaration som varnar för att klimatforskningen är ett område som blivit baserat på personlig övertygelse och politiska agendor snarare än egentlig vetenskap.

Dela artikeln

Världsklimatdeklarationen, som forskarna kallar dokumentet, efterfrågar bland annat en klimatforskning som är "mindre politisk" och en "klimatpolitik som är mer vetenskapsbaserad" än idag. "Det finns ingen klimatkris", lyder rubriken på deklarationen.

"Det finns inga statistiska bevis för att global uppvärmning orsakat stormar, översvämningar, torka eller andra liknande naturkatastrofer, eller gjort att de förekommer mer frekvent. Däremot finns det utmärkta bevis för att åtgärder mot koldioxidutsläpp är både skadliga och dyra" står det i deklarationen.

"Forskare bör öppet ta itu med osäkerheter och överdrifter i sina förutsägelser om den globala uppvärmningen, medan politikerna utan passion bör räkna de verkliga kostnaderna såväl som de föreställda fördelarna med sina politiska åtgärder", står det också.

Totalt har 38 svenska akademiker undertecknat dokumentet. Bland dem Ingemar Nordin, professor emeritus i vetenskapsteori och teknologins filosofi, rymdfysikern Gunnar Holmgren, klimatforskaren Hans Jelbring och ingenjören Lars Bern, ledamot av Kungliga vetenskapsakademin.

Deklarationen organiserades av Climate Intelligence, en självständig politisk stiftelse som grundades 2019 av den holländske professor emeritus i geofysik Guus Berkhout och den nederländske vetenskapsjournalisten Marcel Crok.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.