Klimatet
Lena Andersson.

DN-veteran "kommer ut som klimatskeptiker"

Publicerad 16 maj 2021 kl 20.49

Media. "Journalistiken sviker sitt uppdrag i klimatfrågan." Så lyder rubriken till en artikel i Svenska Dagbladet skriven av författaren och journalisten Lena Andersson, som nu uttrycker starka tvivel om den så kallade klimatkrisen.

Gilla artikeln på Facebook

Lena Andersson, som tidigare har skrivit för Dagens Nyheter, radar i sin artikel upp exempel på hur medierna de senaste årtiondena har blåst upp ett påstått klimathot.

"45 år innan uppvärmningen skulle ta kål på oss rapporterade The Guardian i januari 1974 om att jorden snabbt gick mot en ny istid. Snötäckena hade ökat med tolv procent på fem år. I svensk press skrevs en hel del om saken. Expressen vinnlade sig om störst precision: '1983 börjar en ny istid', skriver hon.

Andersson har läst boken "En klimathistoria" av Sven Börjesson – en tidigare reporter på Sveriges Radio som i många år bevakade klimatpolitiken men som nu har blivit en tvivlare.

Hon konstaterar att hon gång på gång under läsningen av boken slås av hur klimatjournalistiken tycks ha vänt sitt kritiskt granskande uppdrag ryggen och hur journalisterna istället blivit aktivister och alarmister. Att ifrågasätta det officiella narrativet ses som suspekt och en form av hädelse.

"Varje skogsbrand, orkan, skyfall, värmebölja, köldknäpp, snöstorm och inställt Vasalopp tas för bevis. Trots att avvikande väder alltid har förekommit presenteras det som en konsekvens av uppvärmningen och som varningstecken", skriver Andersson.

I själva verket är dock bevisen för de påstådda klimatförändringarna inte alls så övertygande. Bränderna har inte ökat eller minskat och det har inte heller orkanerna. Samtidigt är nederbörden på en stabil nivå och det har inte inträffat någon ökning i översvämningarnas antal och storlek.

"Före industrialiseringen fanns perioder då det tros ha varit lika varmt som nu, utan fossila bränslen. Det tidiga 1900-talets uppvärmning sammanfaller med begränsade utsläpp. Därefter blir det kallare samtidigt som koldioxidutsläppen tar fart", skriver Lena Andersson.

Hon konstaterar att journalistiken har "lämnat sitt skeptiska uppdrag för ett civilisationskritiskt, samtidigt som miljörörelsen gått från att vara i opposition till makten till att bli makten – allt i syfte att hjälpa de maktlösa".

Artikeln i SvD har fått stor spridning på sociala medier.

"Lena Andersson kommer ut som klimatskeptiker", skriver exempelvis den pensionerade domaren Krister Thelin på Twitter.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.