Rosenbad i Stockholm.

Statlig utredning: Låt 12-åringar byta kön

Publicerad 22 januari 2015 kl 21.27

Inrikes. Sänk åldersgränsen och gör det möjligt för barn över 12 år att byta juridiskt kön och för något äldre barn att operera bort sina könsorgan. Det föreslår en statlig utredning som under torsdagen kom med sitt betänkande.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt utredningen, som genomförts av socialdepartementet på uppdrag av regeringen, bör personer som har fyllt 15 år få möjlighet att själva bestämma om ändring av sitt juridiska kön, genom ansökan till Skatteverket.

Även från 12 års ålder ska det finnas möjlighet att genomgå ett juridiskt könsbyte, med vårdnadshavares tillstånd, enligt betänkandet. 

Ett juridiskt könsbyte innebär bland annat att man får ett nytt personnummer. Utredningen föreslår dock också att ungdomar över 15 år ska kunna ges tillstånd till "ingrepp i könsorganen eller avlägsnande av könskörtlarna", förutsatt att det finns ett godkännande från Socialstyrelsen samt från föräldrarna. Tidigare har det funnits en 18-årsgräns för den typen av operationer.

Skattefinansierade RFSL, som länge bedrivit lobbyarbete för sänkt åldersgräns vid könsbyte, välkomnar förslaget. Organisationen beklagar dock att betänkandet inte föreslår att åldersgränsen helt tas bort.

– Under de år som RFSL Ungdom har drivit frågan kring åldersgränsen för byte av juridiskt kön har flera riksdagspartier hänvisat till att en utredning med ett expertteam får komma fram till vilken väg som är bäst att gå. Vi hoppas därmed att politikerna nu sätter sig in i utredningens förslag och fattar beslut enligt den linje som presenteras i betänkandet, eller ännu hellre föreslår att åldersgränsen helt tas bort, säger Gisela Janis, förbundsordförande för RFSL Ungdom i ett pressmeddelande.

RFSL och RFSL Ungdom kräver också en utredning om möjligheten att införa ett "tredje juridiskt kön" eller att på sikt helt avskaffa juridiska kön.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur