13 dömda efter "ren avrättning" i Göteborg

Publicerad 29 juli 2021 kl 15.19

Inrikes. Göteborgs tingsrätt har i dag dömt 13 personer med kopplingar till kriminella nätverk efter ett uppmärksammat mord i Gamlestaden i Göteborg. De döms för bland annat medhjälp till mord och förberedelse till mord.

Gilla artikeln på Facebook

På kvällen den 3 maj 2020 mördades en 33-årig man i Gamlestaden. Mannen, dom hade lämnat ett födelsedagsfirande, sköts på nära håll på öppen gata av två skyttar.

– Mordet har skett på öppen gata med automatvapen och är att betrakta som en ren avrättning säger Robert Eneljung, rådman och en av två juristdomare i målet.

Efteråt åtalades 16 personer för inblandning i mordet. Tingsrätten anser att det inte är bevisat vilka av de åtalade som sköt mannen och ingen av dem döms därför för mord. Tolv av dem döms dock för medhjälp till mord och för förberedelse till mord på den mördade mannens bror och två kusiner. En person döms för stämpling till mord för att ha åtagit sig att döda den mördade mannens bror.

De utdömda fängelsestraffen för medhjälp till mord varierar mellan 8 år och 10 månader och livstid. Fyra döms till livstid. Eftersom sex av de tilltalade var under 21 år när de begick brotten har de fått kortare straff på grund av sin ålder. De dömda ska även betala skadestånd till den mördade mannens släktingar.

– Planeringen av mordet har skett under lång tid. De dömda har använt krypterade Encrochat-telefoner för att planera brotten och undgå upptäckt. Det är tydligt att avsikten har varit att döda ytterligare personer säger Cecilia Ahlström, rådman och en av två juristdomare i målet.


Nyheter från förstasidan

Dyrt vite för syrianskt bröllop under corona

Länsstyrelsen kräver 200.000 kronor. Hade fest för 150 personer i början av september.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

KD-motion om ny Estonia-utredning

Vill att militären berättar vad som hänt.. "Om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt så har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag".0 

Svenska läkare: "Emot etablerad vetenskap" att vaccinera 12-åringar mot covid-19

Varnar för upprepning av Pandemrix-tragedin.. "Barn är potentiellt sett mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna".0 

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0