Domen i Uppsala tingsrätt blev en riktig vinstlott för barnvåldtäktsmannen (infälld i bild). Han döms som minderårig – trots att han enligt Migrationsverket är en vuxen man – och får stanna i Sverige.

13-årig flicka försökte ta sitt liv efter skogsvåldtäkten – nu slipper han utvisning för brottet var "inte grovt nog"

Publicerad 25 januari 2018 kl 12.40

Inrikes. Flyktingbarnet våldtog en 13-årig flicka i skogen. Efteråt försökte flickan ta sitt liv genom att svälja sömntabletter. Men nu kommer afghanen undan med ungdomsvård – trots att han enligt Migrationsverket ljuger om sin ålder och är vuxen. Dessutom slipper han utvisning.
"Straffmätningsvärdet är inte tillräckligt högt för att föranleda utvisning", står det i domen.

Dela artikeln

© Polisen

Afghanen uppgav sig vara född i november 2000 när han sökte asyl i Sverige. Men enligt Migrationsverket, som gett honom avslag, ljuger han om sin ålder.

© Polisen

Den skogsdunge som flickan våldtogs i.

Den 13-åriga flickan fick först tillsammans med sina vänner kontakt med afghanen vid Resecentrum i Uppsala ungefär en vecka innan våldtäkten. Han påstod sig då vara 16 år.

– Han ser ut som om han är mycket äldre. Men jag ifrågasätter inte för jag har sett folk som ser äldre ut än vad de är, sade flickan i förhör.

I början av augusti 2017 träffades en grupp ungdomar i ett grönområde i stadsdelen Gottsunda. Afghanen förklarade att han "ville gå upp i solen" och drog med sig den 13-åriga flickan in i en skogsdunge.

Flyktingbarnet slet av henne kläderna, höll fast henne i handlederna och genomförde en våldtäkt.

Enligt offret sade våldtäktsmannen ingenting under övergreppet.

– Han bara log, sade hon och konstaterade att afghanen "betedde sig som ett djur".

– Han lät mer typ som ett djur. En hund eller varg som liksom flåsar.

Dagen efter berättade flickan för sin pappa vad som hade hänt vilket ledde till att våldtäkten polisanmäldes.

Några dagar senare gjorde flickan ett misslyckat försök att begå självmord.

– Jag svalde en massa sömntabletter för att jag ville dö. Det kändes så jobbigt efter det [afghanen] gjort, sade flickan.

Men efteråt ringde hon sin pappa och det slutade med att hon kräktes upp tabletterna och fick tillbringa natten på sjukhus.

Flyktingbarnet uppgav när han sökte asyl i Sverige att han var född i november 2000.

Migrationsverket kunde dock konstatera att han ljög om sin ålder och hans ålder skrevs upp till 18.

Trots detta väljer Uppsala tingsrätt att döma honom som 17-åring för barnvåldtäkten.

Han kommer därför undan med fyra månaders ungdomsvård.

"Det har i målet inte lagts fram någon utredning om [afghanens] ålder och tingsrätten har inte fått del av de uppgifter som föranlett att Migrationsverket bedömt [afghanens] ålder som ett år äldre än vad han själv uppgivit", skriver domstolen. 

"Tingsrätten utgår därför från vad som är förmånligast för [afghanen], dvs. hans egna uppgifter om att han är född år 2000. Mot bakgrund av ovanstående ska [afghanen] anses ha varit 16 år vid tiden för brottet."

Åklagaren hade också yrkat att flyktingbarnet, som sedan tidigare har fått avslag på sin asylansökan av Migrationsverket, ska utvisas ur Sverige.

Men även i detta avseende blev domen en riktig vinstlott för våldtäktsmannen.

Brottet är nämligen inte tillräckligt grovt för att utvisa afghanen, enligt Uppsala tingsrätt.

Enligt domen finns det ingen utredning "vid sidan av den som angår själva brottet, som talar för att [afghanen] kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet."

Vidare är "straffmätningsvärdet [...] inte tillräckligt högt för att föranleda utvisning", enligt domen, som är signerad domaren Nils Pålbrant.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.