15-åring rånades och tvingades gå hem barfota – nu sätter skola in vakter

Publicerad 6 maj 2021 kl 18.25

Inrikes. Gottsundaskolan i Uppsala har satt in vakter för att skydda barnen efter att en 15-årig högstadieelev förra veckan rånades på väg hem från skolan av ett invandrargäng.
– Det är polisanmält från flera håll, säger Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Gottsundaskolan

Elisabeth Viksten Eriksson.

Det var förra onsdagen som en pojke som går i en fotbollsklass på Gottsundaskolan i Uppsala var på väg till skolbussen när han plötsligt omringades av tre maskerade rånare. Rånarna drog med sig pojken in i ett buskage, tvingade honom att lämna ifrån sig sina skor så att han därefter fick gå hem barfota från skolan.

Enligt uppgift till Fria Tider från en person med insyn i händelsen är pojken en svensk elev som valt att gå på Gottsundaskolan på grund av skolans fotbollsprofil. Gärningsmännen är istället invandrare som beskrivs som några år äldre än pojken.

"Inte alls säkert att han gick barfota hem"
När Fria Tider pratar med Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson bekräftar hon i stora drag de uppgifter Fria Tider fått om rånet. Det är emellertid några detaljer hon invänder emot.

– Jag vet inte om han var barfota, jag vet att han blev av med sina skor. Men det här är ju fotbollskillar. Vanligtvis har de extraskor med sig, så det är inte alls säkert att han gick barfota hem, säger hon.

Okej?

– Jag vill vara väldigt exakt. Och jag vet heller ingenting om något buskage.

Rektorn bekräftar att rånarna var tre till antalet och att de var maskerade. Däremot vill hon inte säga något om deras ursprung.

– Jag vet ingenting om gärningsmännen. Jag vet inte ens om de är pojkar, säger hon.

Vakter ska skydda eleverna
Gottsundaskolan har nu satt in vakter som ska skydda eleverna efter skoltid, när de är på väg hem, så de slipper bli rånade.

– Det finns vakter som inte hör till skolan utan till Gottsunda centrum, och vi samarbetar med dem nu för att trygga elever eftersom det här hände efter skoltid. Så de rör sig extra mycket runt skolan och bussarna efter skolans slut, förklarar Elisabeth Viksten Eriksson.

Hon berättar också att rånet polisanmälts.

– Vi vet att det är polisanmält från flera håll. Skolan har polisanmält och vårdnadshavarna har anmält. Så det här utreds nu, säger hon.

– Det allra viktigaste är att trygga den utsatta eleven och kamrater runtomkring. Vi har ägnat mycket tid till samtal och förmedlat kontakter med brottsofferjour och ungdomsjour. Vi samarbetar framför allt med att trygga eleverna och ta hand om den utsatta pojken.

Hyllat integrationsprojekt
Satsningen på Gottsundaskolans fotbollsklasser inleddes höstterminen 2008 i syfte att motverka segregationen i Uppsala. Den för skattebetalarna kostsamma satsningen har i flera reportage lyfts fram som en framgångssaga eftersom just fotbollsklasserna lyckats locka svenska elever från övriga delar av Uppsala.

– Vi har lyckats attrahera elever från Eriksberg, Norby, Knivsta och andra områden som annars inte så ofta tittar åt vårt håll, sade Elisabeth Viksten Eriksson när integrationssatsningen nyligen inletts.

Att en svensk elev som går på Gottsundaskolan blir rånad på väg hem därifrån ses därför som ett bakslag för den så kallade integrationen.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.