155 gripna i jätteräd mot kriminella

Publicerad 8 juni 2021 kl 11.42

Inrikes. En stor internationell insats mot gängbrottslighet pågår just nu där polis i flera länder är inblandade. Totalt har över 800 personer frihetsberövats världen över.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska polisen och säkerhetstjänsten FBI har legat bakom appen Anom, som ungefär motsvarar de kriminellas tidigare omskrivna Encrochat som låter personer kommunicera krypterat.

Nu har 300 kriminella nätverk sprängts i över 100 länder, enligt Europol. Bara i Sverige har 155 personer gripits.

– Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten för att på alla sätt vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar. Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning, under en presskonferens.

Enligt Samuel Hughes, en amerikansk akademiker som följt utvecklingen, var det en FBI-informatör som först lurade användare att börja använda den krypterade appen i Australien 2018. De som förmåddes att börja använda Anom var tidigare användare av den stängda appen Phantom secure.

Appen blev populär och allt fler kriminella lurades att börja använda systemet, som bygger på en modifierad Google Pixel-telefon.

På tisdagen stängdes även appen Anom. Men då var det alltså för sent, och rapporter om razzior i halva Sverige sysselsatte flera nyhetsredaktioner på måndagsmorgonen.

– Den är exceptionell i Sverige. Vi har aldrig haft ett så här stort tillslag mot gängkriminella i Sverige förut, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i en kommentar.

Polisoperationen, som kallas "Trojan Shield" offentliggjordes och bekräftades av myndigheterna först på tisdagen.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Al-Saaids falska PCR-tester fanns på FHM:s hemsida

"Värderar inte aktörerna eller metoderna". Nu riskerar huvudmannen Hammad Al-Saaid livstids fängelse.0 

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.