177 000 svenska pass på vift

Publicerad 18 februari 2014 kl 11.10

Inrikes.Nästan hälften av alla falska pass som används inom EU är svenska. Nu kan kostnaden för ett nytt pass höjas från 350 till 980 kronor för att förhindra myglet, rapporterar Sydsvenskan.

Gilla artikeln på Facebook

När EU:s gränskontrollmyndighet Frontex granskade alla fall av utnyttjanden av förlustanmälda pass som rapporterades in under en period visade det sig att 440 av 1.300 pass var svenska.

Det rör sig om grupper av kriminella och invandrare med svenskt medborgarskap som har satt i system att sälja sina pass till människosmugglare, eller skicka passen till släktingar utomlands som vill ta sig illegalt till Sverige för att söka asyl. Totalt är just nu 177.000 giltiga svenska pass på vift.

Enligt polisen finns det personer som hävdar att de har förlorat sitt pass tio gånger under loppet av ett år. Enligt reglerna är det tillåtet att beställa nya pass hur många gånger som helst utan att polisen kan göra något åt saken.

För att komma till bukt med problemet föreslås nu att kostnaden för att beställa ut ett nytt pass kan höjas från nuvarande 350 kronor. Tanken är att priset successivt ska höjas upp till 980 kronor för varje gång en person ansöker om ett nytt pass, enligt Sydsvenskan. En person som tappar sitt pass mer än tre gånger på kort tid ska dessutom förhöras av polis.

Huruvida de nya reglerna kommer ha någon märkbar effekt återstår att se. Priset för ett svenskt pass på den svarta marknaden uppgår till uppemot 80.000 kronor.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Fas 2-testad medicin lurar covid-19 angripa fejkceller

KI-studie ger lovande resultat.. Ett redan testat läkemedel ska nu prövas skarpt mot covid-19.0 

Våldtog man med kofot och klippte av hans tår

"Låg bland sopsäckar.". Norrländska duon fotade när offret led.0 Plus

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0