Militärupproret i Frankrike
Emmanuel Macron.

20 generaler varnar Macron för franskt "raskrig"

Publicerad 26 april 2021 kl 15.59

Utrikes. 20 pensionerade generaler och över 1.000 soldater och officerare varnar i ett öppet brev president Emmanuel Macron för att Frankrike snabbt går mot inbördeskrig på grund av muslimska invandrare och vänsterideologier. Generalerna antyder att ett ingripande från militären blir aktuellt om de franska politikerna inte tar tag i problemen.

Dela artikeln

I brevet, som publicerats i tidningen Valeurs Actuelles, pekar generalerna på tre orsaker bakom att det franska samhället går mot en "upplösning".

Den första orsaken är "antirasismen", vars anhängare enligt brevet i själva verket vill se "ett raskrig":

"De föraktar vårt land, dess traditioner, dess kultur. De vill se landet upplösas genom att avlägsna dess förflutna och historia."

Den andra orsaken till upplösningen är, enligt generalerna, islamismen och "förortshorderna". Dessa uppges försöka skapa egna territorier på fransk mark med egna lagar.

Ett tredje hot är att de franska politikerna, istället för att ta itu med dessa problem, använder sig av militariserad polis för att slå ner på fransmän som har fått nog och protesterar – som gula västarna.

"Situationen blir allt värre, våldet ökar för var dag. Vem skulle för tio år ha förutspått att en lärare skulle halshuggas på väg från sin skola?" står det i brevet.

I denna situation kan "nationens tjänare" i militären inte stillatigande stå och se på, konstaterar generalerna. Om utvecklingen tillåts fortsätta kommer det förr eller senare att leda till "en explosion" och "ett ingripande från våra kamrater i aktiv tjänst i ett farligt uppdrag för att skydda våra civilisatoriska värden och våra landsmän".

Brevet avslutas med en varning till Macron: Om inget görs kommer "morgondagens inbördeskrig att göra slut på detta växande kaos, och de dödsfall, som du kommer att bära ansvaret för, kommer att räknas i tusental".

Den franska regeringen fördömer nu generalernas öppna brev och liknar det vid ett eko av den misslyckade statskupp som franska generaler försökte genomföra mot den dåvarande presidenten Charles de Gaulle för nästan exakt 60 år sedan. Det rapporterar The Times.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.