Militärupproret i Frankrike

Nya brevet till Macron: "Inbördeskriget kommer, och det vet du mycket väl"

Publicerad 11 maj 2021 kl 18.55

Utrikes. I ännu ett öppet brev till Frankrikes president Macron – som undertecknats av en kvarts miljon personer – varnar franska militärer återigen för ett nära förestående inbördeskrig med islamister.

Gilla artikeln på Facebook

Det blev stor uppståndelse när 20 pensionerade franska generaler och tusentals soldater i april publicerade ett öppet brev till president Emmanuel Macron.

I brevet varnade militärerna för att Frankrike snabbt går mot inbördeskrig, eller ett "raskrig", på grund av muslimska invandrare och vänsterideologier.

Den franska regeringen svarade med att hota straffa de soldater i aktiv tjänst som skrivit under uppropet.

Men nu har ytterligare ett öppet brev publicerats i den konservativa tidskriften Valeurs Actuelles – och hittills har cirka en kvarts miljon personer skrivit under det.

Brevskrivarna, som denna gång är anonyma, beskriver sig som unga soldater i aktiv tjänst.

"Vi utgör det som tidningarna har kallat 'eldgenerationen'. Män och kvinnor, aktiva soldater, ur alla arméer och alla led, av alla åsikter, vi alla älskar vårt land. Detta är våra enda anspråk på berömmelse. Och även om vi enligt lag inte kan uttrycka oss utan att dölja våra ansikten är det lika omöjligt för oss att hålla tyst", står det i brevet.

Brevskrivarna anklagar president Macron för att ha gjort "eftergifter" för islamism på fransk mark, medan landets soldater utgjuter sitt blod för att slåss mot samma ideologi i länder som Afghanistan, Mali och Centralafrikanska republiken.

I likhet med det tidigare brevet varnas de franska myndigheterna för ett förestående "inbördeskrig" som hotar Frankrikes existens.

Enligt RT antyder brevskrivarna att åtminstone vissa av dem har deltagit i den inhemska militäroperationen Sentinelle, som lanserades efter terrorattackerna i Paris 2015, och bevittnat hur vissa etnisk-religiösa grupper i Frankrike är helt avskilda från resten av landet. För sådana grupper "betyder Frankrike inget mer än att vara ett objekt för sarkasm, förakt eller till och med hat".

"Återigen drar det ihop sig till inbördeskrig i Frankrike, och det det vet du mycket väl", skriver brevskrivarna till Macron. "Vi talar om vårt lands överlevnad, ditt lands överlevnad."

Undertecknarna uttrycker också sitt starka stöd för dem personer som låg bakom det första brevet med de pensionerade generalerna. De är också starkt kritiska mot regeringens reaktion på brevet.

"Om man först uppmuntrar arméns högre officerare att ta ställning och exponera sig själva, för att sedan ilsket straffa dem så snart de skriver något annat än stridsrapporter, så måste man vara ganska pervers."

"Feghet, falskhet, perversion: detta är inte vår vision av hierarkin. Tvärtom är armén, par excellence, den plats där vi talar sanning eftersom vi anförtror den våra liv", fortsätter brevskrivarna.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.