Bengtsfors.

20-tal kommuner ifrågasätter statens invandringstvång

Publicerad 17 september 2019 kl 09.08

Inrikes. Bengtsfors kommun följer nu efter Sölvesborg och säger att man inte tänker ta emot fler asylsökare, uppger TV4 Nyheterna. 20 kommuner är missnöjda med statens asyltvång.

Gilla artikeln på Facebook

Invandringen skulle ge landet en "superekonomi". I praktiken blev det tvärtom, och nu vägrar kommuner ta emot fler asylsökare.

Förra veckan sade Sölvesborg nej, och nu följer Bengtsfors efter.

– Vi har tagit emot så väldigt många i vår lilla kommun under så många år så att vi tycker det är högst rimligt att flyktingar som kommer till Sverige får landa någon annanstans, säger kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, Stig Bertilsson (M),  till TV4 Nyheterna.

Enligt Bertilsson är det inte rimligt att staten vältrar över sina kostnader på kommunerna. Han kallar det rentav för ett ingrepp i det kommunala självstyret.

På tre år har Bengtsfors tagit emot 700 nyanlända. Någon ekonomisk boom har det dock inte lett till, däremot en ansträngd välfärd och budgetunderskott.

Sölvesborg planerar att bestrida bosättningslagen, som tvingar landets kommuner ta emot regeringens invandrare. Enligt TV4 finns det nu minst ett 20-tal kommuner som ifrågasätter bosättningslagen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0