Arkivbild.

22-åring misstänkt för polisbilssprängning häktas för "grov skadegörelse"

Publicerad 1 januari 2018 kl 14.07

Inrikes. Den 22-årige man som är misstänkt för sprängningen av en polisbil i Malmö i fredags häktades på nyårsdagen. Men inte för allmänfarlig ödeläggelse, utan för det mindre allvarliga brottet grov skadegörelse. Mannen nekar till anklagelserna. 22-åringen är sedan tidigare dömd för ett stort antal bedrägerier.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 19.30-tiden på fredagen som en polisbil parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö utsattes för en detonation.

Explosionen var mycket kraftig och skapade stora skador på bilen.

Drygt en timme efter händelsen greps två män födda 1991 och 1995. Den äldre mannen släpptes senare medan åklagare valde att anhålla 22-åringen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är ett angrepp på hela rättskedjan när man spränger en polisbil på detta viset, har Andy Roberts, polisområdeschef i Malmö norr, tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu har mannen häktats. Det beslutade Malmö tingsrätt idag. Men inte för allmänfarlig ödeläggelse, utan för det mindre allvarliga brottet grov skadegörelse.

Detta sedan 22-åringens advokat Mikael Nilsson protesterat mot häktningen. Nilsson menade att hans klient inte alls skulle häktas.

– Jag kan se att vi har fått gehör för våra argument, säger han till SVT.

Utredarna ska dock ha stark bevisning mot den häktade mannen då bilder från övervakningskameror på brottsplatsen visar en man klädd i precis samma kläder som 22-åringen.

– Vi tycker att vi har bra bilder i vår besittning, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen region Syd, till TT.

Mannen dömdes tidigare 2017 för 55 fall av bedrägeri. Han ska ha erkänt samtliga bedrägerier under rättegången, enligt Kvällsposten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0