Arkivbild.

22-åring misstänkt för polisbilssprängning häktas för "grov skadegörelse"

Publicerad 1 januari 2018 kl 14.07

Inrikes. Den 22-årige man som är misstänkt för sprängningen av en polisbil i Malmö i fredags häktades på nyårsdagen. Men inte för allmänfarlig ödeläggelse, utan för det mindre allvarliga brottet grov skadegörelse. Mannen nekar till anklagelserna. 22-åringen är sedan tidigare dömd för ett stort antal bedrägerier.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 19.30-tiden på fredagen som en polisbil parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö utsattes för en detonation.

Explosionen var mycket kraftig och skapade stora skador på bilen.

Drygt en timme efter händelsen greps två män födda 1991 och 1995. Den äldre mannen släpptes senare medan åklagare valde att anhålla 22-åringen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är ett angrepp på hela rättskedjan när man spränger en polisbil på detta viset, har Andy Roberts, polisområdeschef i Malmö norr, tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu har mannen häktats. Det beslutade Malmö tingsrätt idag. Men inte för allmänfarlig ödeläggelse, utan för det mindre allvarliga brottet grov skadegörelse.

Detta sedan 22-åringens advokat Mikael Nilsson protesterat mot häktningen. Nilsson menade att hans klient inte alls skulle häktas.

– Jag kan se att vi har fått gehör för våra argument, säger han till SVT.

Utredarna ska dock ha stark bevisning mot den häktade mannen då bilder från övervakningskameror på brottsplatsen visar en man klädd i precis samma kläder som 22-åringen.

– Vi tycker att vi har bra bilder i vår besittning, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen region Syd, till TT.

Mannen dömdes tidigare 2017 för 55 fall av bedrägeri. Han ska ha erkänt samtliga bedrägerier under rättegången, enligt Kvällsposten.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Europadomstolen: Rätt av Danmark att utvisa andra generationens kriminella invandrare

Shuaib Khan får åka hem till tredje världen. Att han är född i Danmark och bott där hela livet spelar ingen roll, enligt Europadomstolen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Joakim Andersen om stormningen av kongressen. Ökat förtryck och repression från makthavarna är nu att vänta.0 

Mer från Inrikes

Fler smittas än vaccineras i Sverige

Fortsatt trögt för Pfizers experimentella vaccin.. Samtidigt har Israel vaccinerat 21 procent av hela befolkningen.0 

Stulna tavlor värda miljoner återfunna

Stals från Bror Hjorths hus 2017.. Har återfunnits tack vare polisarbete i ett ärende om grovt häleri.0 

Linda Snecker (V) vill se högre coronaböter för "överklassen"

V-toppen kräver böter baserad på inkomst.. "2.000 kronor för champagnepicknick på Östermalm rycker överklassen på axlarna åt."0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0