28-årig svensk åtalas för brutal våldtäkt och knivmord

Publicerad 9 november 2018 kl 10.10

Inrikes. En 28-årig svensk man åtalas idag för grov våldtäkt och mord på en jämnårig kvinna i Fagersta den 27 juli i år. Kvinnan våldtogs under vapenhot och höggs därefter till döds med kniv.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 27 juli som en kvinna våldtogs och mördades under brutala omständigheter vid en gång- och cykeltunnel i Fagersta.

Kvinnan, som var 28 år gammal, våldtogs under vapenhot och höggs därefter till döds med en kniv. Hon hade både sticksår i bakhuvudet samt skärsår och sticksår på halsen.

Nu åtalas en svensk man, även han 28 år, för att ha utfört gärningen.

Mannen dödade kvinnan "genom att skära och hugga henne i halsen/bakhuvudet med en kniv", står det i stämningsansökan, som Fria Tider tagit del av.

Vid gärningen ska även en minderårig person, som på grund av sin låga ålder inte åtalas, ha medverkat. Den underårige personen har genomfört båda samlagen.

Denne menar i förhör att 28-åringen vid mordet på kvinnan "slagit bort hennes händer när hon med hjälp av dessa har försökt att stoppa blodflödet från sin halsen".

Våldtäkten ska bedömas som grov, anser åklagaren, bland annat eftersom "en pistol med ljuddämpare riktats mot hennes huvud".

Kvinnan fick ett "horisontellt snitt över halsen med jämna sårkanter".

Ett vittne, som försökte rädda kvinnan genom att stoppa blodflödet med sin tröja, vittnar om att offret "inte dog direkt av sina skador och att gärningen har inneburit ett svårt lidande med stark dödsångest för henne". Detta intygas också av en läkare.

I ett polisförhör så erkänner 28-åringen gärningen.

– Det finns en underårig medmisstänkt när det gäller sexualbrottet. Åtal har inte väckts mot honom då han inte är straffmyndig och i det aktuella fallet så har förutsättningar för en så kallad bevistalan inte funnits. Den underårige är numera ett ansvar för de sociala myndigheterna, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg vid Åklagarkammaren i Västerås.

– Det här är en tragisk och ofattbar händelse där gärningsmännen inte verkar ha haft några kopplingar till offret och där offret förefaller ha blivit slumpmässigt utvalt.

Enligt TT visar en paragraf 7-undersökning att den 28-årige mannen sannolikt led av en allvarlig psykisk störning under gärningen och vid undersökningen.

Huvudförhandlingen i Västerås börjar preliminärt den 27 november 2018 klockan 9 och det är fem förhandlingsdagar planerade.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Rocklegend säljer sina gitarrer. David Gilmours samling under klubban i New York.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0