300 svenskar har ansökt om att bli astronauter

Publicerad 24 juni 2021 kl 10.22

Inrikes. Ansökningsperioden för att bli astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA har nu gått ut. Totalt har närmare 23.000 ansökningar kommit in och av dessa ska 6 nya astronauter väljas ut. Cirka 300 av de sökande är svenskar.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan den 31 mars i år har medborgare från den europeiska rymdorganisationen ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, och associerade stater kunnat skicka in ansökan om att bli en av Europas nya astronauter.

Den 18 juni stängde ansökningsperioden ESA presenterar nu de första preliminära siffrorna. Totalt har närmare 23.000 ansökningar kommit in, varav cirka 300 från svenska kandidater. Under den senaste ansökningsomgången år 2008 var antalet sökande 8.413 stycken.

Totalt ska sex nya astronauter väljas ut och dessa kommer presenteras under andra halvan av 2022. Det första som kommer att ske under urvalsarbetet är en så kallad screening, vilket innebär att de sökande bedöms på basis av deras skriftliga ansökningar. Kandidaterna kommer att bli infomerade i slutet av varje stadie om de har gått vidare till nästa steg. Hela urvalsprocessen kommer att ta sammanlagt ett och ett halvt år.

ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher säger att han vill tacka alla som sökt och att man ska ha tålamod framöver då ESA vill utföra en så grundlig och rättvis rekrytering som möjligt. Samtidigt vill Aschbacher uppmana alla rymdintresserade att söka andra tjänster inom rymdsektorn.

– Under de kommande åren kommer vi att söka ett brett urval av rymdproffs och jag uppmuntrar er att hålla ögonen även på dessa möjligheter via ESA:s webb.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0