Svenska motståndsrörelsen demonstration genrebild.

38 nazister gripna för våldsam attack mot polisen i Stockholm

Publicerad 23 januari 2016 kl 20.29
Av Mattias Albinsson

Inrikes. 38 demonstranter från Svenska motståndsrörelsen greps under eftermiddagen idag efter att ha gått till våldsam attack mot polisen i samband med en demonstration i centrala Stockholm. Men den nynazistiska grupperingen vill inte kommentera tumultet för Fria Tider.
– Faktiskt inte till Fria Tider, säger en talesman för gruppen.

Gilla artikeln på Facebook

Ett 40-tal demonstranter samlades strax efter klockan ett på eftermiddagen i korsningen mellan Karlavägen och Oxenstiernsgatan, i närheten av Sveriges Television och Sveriges Radio. Därefter tågade de genom city i riktning mot Medborgarplatsen på Södermalm.

Sylvia Oldin är vakthavande befäl på Stockholmspolisen, hon berättar att demonstranterna kom från en nynazistisk gruppering.

– Det som stod på plakatet var "Svenska motståndsrörelsen", berättar hon för Fria Tider.

Var det en tillståndsgiven demonstration?
– Nej, det var det inte.

När demonstranterna kommit fram till Medborgarplatsen på Södermalm gick de plötsligt till gemensam attack mot poliserna. De använde sköldar och flaggor som de hade med sig vid demonstrationen som tillhyggen medan polisen försvarade sig med batonger och pepparsprej. Efter några minuter var tumultet över och 38 nazister gripna.

I konfrontationen skadades en polisman lindrigt och fick någon form av tandskada medan en av upploppsmakarna fick föras till sjukhus med en sårskada i huvudet.

De gripna nazisterna misstänks för våldsamt upplopp. Tio av dem misstänks dessutom för annan brottslighet, vad det rör sig om för brott vet däremot inte Oldin.

– Nu är ju det här överstökat för vår del, det är inte minutoperativt pågående. Nu skrivs anmälningar på polisstationen på Norrmalm, säger hon.

Pär Öberg som är talesman för Svenska motståndsrörelsen vill inte kommentera upploppet vid Medborgarplatsen eller svara på varför man gick till attack mot polisen.

– Faktiskt inte till Fria Tider, säger han.

Varför inte?
– Det är för att ni inte kallar vår ism för vad den är. Ni kallar oss för nazister och inte nationalsocialister, konstant.

Och det är den enda anledningen?
– Om ni börjar kalla oss nationalsocialister istället för att använda ett skällsord så kan vi ha en annan dialog i framtiden.

Enligt Norrmalmspolisen utreds inte det våldsamma upploppet av de ordinarie förundersökningsledarna, istället är den en speciell grupp inom polisen som ansvarar för utredningen.

De gripna nazisterna förhörs under kvällen, därefter ska åklagare i varje enskilt fall ta ställning till om de ska anhållas för brott eller inte.


Nyheter från förstasidan

Tvångsintegration gav invandrare sämre betyg

Betygen sjönk när problemskolan stängdes. Ledde "vare sig till ökad måluppfyllelse eller integration".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus