Byggnaden sattes i lågor när hundratals aktivister flytt gatustrider genom ockupera fastigheten.

40 döda vid attack mot ryskspråkiga aktivister i Odessa

Publicerad 2 maj 2014 kl 22.33

Utrikes. Minst 38 människor har bränts till döds när regeringslojal milis från den så kallade Högra sektorn gick till attack med brandbomber mot en byggnad som ockuperades av ryskspråkiga aktivister i Odessa, östra Ukraina. Över 40 personer ska ha dött under fredagens oroligheter i landet.

Dela artikeln

Svensk media valde under fredagen att vinkla sin rapportering så att det skulle framstå som oklart huruvida personerna i byggnaden tillhörde regeringen eller oppositionen, trots att Reuters, AFP, Sky News och AP tydligt angav att offren för attacken var ryskspråkiga aktivister och att branden utbröt under regeringssidans framryckningar i området.

"Regeringslojala styrkor inleder belägringen av en byggnad som identifierats som fackföreningarnas högkvarter, där proryska styrkor har gömt sig efter de tidigare slagsmålen på gatorna. Polisen rapporterar att minst tre personer har dött i sammandrabbningarna", rapporterade även The Guardian vid 19-tiden svensk tid. Samma tidning publicerade vid 22-tiden en bild där en aktivist från regeringssidan kastar in en molotov-cocktail i den redan övertända byggnaden.

I Sverige spreds under fredagskvällen en motsatt bild. Mest anmärkningsvärd var förmodligen Aftonbladet som hänvisade till falska uppgifter från Carl Bildt, som skyllde attacken på "skurkar" från den ryskspråkiga sidan. En uppgift som alltså skulle innebära att de ryskspråkiga aktivisterna hade satt eld på sig själva.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.