Fem år för åldringsmord

Publicerad 26 april 2012 kl 14.45

Utrikes.Den 19-årige mannen erkände att han i november förra året dräpte 84-årige Hans Wikman genom att "hugga och sticka honom med kniv i ryggen".

Gilla artikeln på Facebook

Skogsmiljardären Hans Wikman hittades död i sin lägenhet i Sundsvall den 23 november, efter att oroliga grannar larmat polisen. En tid senare greps en 19-årig man som senare i januari erkände att han högg ihjäl Wikman.

Wikman var väldigt förmögen och hade ägnat sig åt försäljning av skog och fastigheter. Den 19-årige mannen var god vän med Wikman och ska enligt uppgift ha flyttat till Sverige från Afghanistan som 14-åring med sin familj. 19-åringen jobbade extra hos den nu mördade 84-årige mannen:

– Jag var på antikvariatet och jag följde med till hans fastighet i Ljustorp och målade och klippte gräs, säger 19-åringen till rätten.

Mördades i sin säng - rånades

Enligt polisens undersökning är den troliga mordplatsen Wikmans säng, där det fanns en blodpöl. 19-åringen har där berövat Wikman om livet genom att hugga honom med en kniv i ryggen. Hugget medförde skador på bröstkorgsväggen, stora kroppspulsådern, hjärtsäcken och hjärtat.

Av rättsläkarens undersökning framkommer också att mördaren utdelat slag mot Wikmans huvud och armar.

Polisens tekniska undersökningar visade att den 19-årige mördarens fingeravtryck fanns på några tomma burkar i Wikmans kassaskåp.

- Han har inte haft någon förklaring till det, säger kammaråklagare Catharina Kjelsson till Fria Tider.

-Han nekar till att han varit inne i kassaskåpet, fortsätter hon.

I polisens utredning framkommer också uppgifter om hur gärningsmannen tog Wikmans plånbok och tog med sig "en väska" från lägenheten.

Skyller på "Sexuella närmanden"

I januari erkände 19-åringen att han mördade Wikman.

– Han påstår att mordoffret gjort sexuella närmanden mot honom. Det hela blev en utpressningssituation där mannen ska ha sagt till 19-åringen att "om du inte har sex med mig så sprider jag ut att vi haft det ändå”, säger kammaråklagare Catharina Kjelsson.

19-åringen ska enligt egen utsago efter Wikmans påstådda sexuella närmanden ha huggit ihjäl den 84-årige mannen. Trots att de umgicks tidigare under flera år uppger mördaren att Wikman innan mordet aldrig närmat sig honom på något sätt förrän just mordnatten.

Enligt kammaråklagare Kjelsson till Fria Tider är det enda som talar för gärningsmannens historia hans eget vittnesmål.

Fem års fängelse

Rätten dömer nu 19-åringen till fem års fängelse för dråp. Det påstådda "kränkande beteendet" från Wikmans sida har "i viss mån beaktats" när straffet skulle bestämmas. Lägsta straffet för dråp är egentligen sex år, men under särskilda omständigheter kan straffet sänkas ändå.

Mördaren är inte svensk medborgare, men kommer inte att utvisas efter sitt straff. Han meddelar genom sin advokat att han är "mycket nöjd" över domen.

Fria Tider har tidigare skrivit om en annan gärningsman, Ahmad Akileh, som dömdes till ett års fängelse för att ha slagit ihjäl en 78-årig kvinna och skadat hennes man i Landskrona.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

CHOCKBILDER: "Det är bortom förkrossande". Islamiska staten brände ned hotell i kändistäta semesterparadiset.0 Plus

Mer från Utrikes

Politikernas krav: Ta bort "rasisten" Carl Von Linnés minnesmärke

Stadsdelsnämndens beslut.. "Väldigt obehagligt att gå i parken när den bänken är där."0 Plus

Stoppades vid rutinkontroll. Paketet innehöll det dödliga giftet ricin.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0