Löjtnant: 50.000 frivilliga européer redo att slåss mot islamisterna i Syrien

Publicerad 2 juni 2013 kl 13.45

Utrikes.Runt 50 000 krigsveteraner från Ryssland, Ukraina, Serbien och Montenegro är redo att ingripa på regeringens sida i konflikten i Syrien. Det säger den ukrainske löjtnanten Sergey Razumovsky, som uppger sig ha samlat en frivillig styrka europeiska militärer som kan stävja oroligheterna i det krigshärjade landet.

Gilla artikeln på Facebook

Razumovsky vill att den syriska regeringen lovar veteranernas familjer ett efterlevandestöd samt erbjuder soldaterna själva en möjlighet att erhålla medborgarskap och pension i Syrien efter kriget. I ett videoklipp som det ryska regeringsorganet Voice of Russia har publicerat på nätet säger sig Razumovsky ha stöd från 50 000 krigsveteraner, de flesta etniska ryssar, i olika östeuropeiska länder.

Det är ännu okänt om Razumovsky har fått något gehör för sitt upprop. Det vore emellertid inte första gången som ryssar engagerar sig i frivilliga insatser mot islamistisk verksamhet. Senast deltog ett stort antal ryska frivilliga på Serbiens sida under inbördeskriget i Bosnien.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Två barn knivhuggna i Stockholm

Ena offret en flicka. Annan minderårig gripen för mordförsök.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0