58-årig man häktas för 24 år gammal våldtäkt

Publicerad 2 mars 2019 kl 12.30

Inrikes. På fredagen begärdes en man i 60-årsåldern häktad misstänkt för våldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal 1995, uppger polisen. Idag häktades han.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i september år 1995 som den då åttaåriga flickan cyklade hem från Lindåsskolan i Billdal, skriver polisen på sin hemsida.

På vägen blev hon överfallen av en man som drog in henne i ett skogsparti och utsatte henne för både misshandel och en grov våldtäkt. Flickan hittades senare blodig och utan byxor vid en busshållplats på Södra Särövägen, enligt polisen.

Fallet blev mycket uppmärksammat och runt 350 personer topsades i hopp om att kunna matcha den DNA-profil som säkrats på offret.

Då lyckades man inte lösa fallet. Men det här året såg polisens "Kalla fall-grupp" en möjlighet till en ny form av DNA-sökning efter en lagändring från och med den 1 januari i år, som möjliggör för Nationellt forensiskt center (NFC) att göra en så kallad familjesökning.

Det var så mannen kunde hittas.

– Vi begärde en familjesökning på det DNA-spår vi har i ärendet och har fått ett utfall mot ett antal personer i DNA-registret som i fallande skala bedöms kunna vara tänkbara släktingar, antingen barn, förälder eller syskon till vår förövare, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen på utredningsenheten i region Väst, i ett uttalande.

– Vår begäran i det aktuella ärendet behandlades som ett av de första och vi fick resultatet tämligen omgående. Sett ur vårt perspektiv i nuläget så finns det ju bevisligen förutsättningar för att familjesökningen kan vara ett oerhört betydelsefullt verktyg.

Den misstänkta mannen, som bor i Västsverige, kallades till polisen för att topsas men struntade i att komma, vilket gjort att polisen blev ännu mer intresserad av honom. Man åkte till hans bostad, men han var inte där. Efter ett intensivt spaningsarbete lyckades dock polisen gripa honom i Halland på fredagen. Han fördes sedan till polishuset i Göteborg, och när resultatet från NFC kom under fredagen stod det klart att det var hans DNA som hade hittats på flickan för 24 år sedan.

Preskriptionstiden i fallet hade annars gått ut nästa år.

– Det är en stor framgång att vi äntligen har lyckats hitta honom. Så många års engagemang och arbete ligger bakom detta. Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt, säger vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0